EN facebook

Planetáriumi előadások, tűzzsonglőr-bemutató, levente lövészverseny Tolna megyében

Múzeumok Éjszakája

2019-06-19 12:00

Pakson planetáriumi előadások, tűzzsonglőr-bemutató, tudományos játszótér, Szekszárdon Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobraiból nyíló kiállítás várja szombaton a közönséget Múzeumok éjszakáján, amelyen lövészversennyel felidézik a levente mozgalom emlékeit is.

 

    A paksi Atomenergetikai és a Városi Múzeum ezúttal is közösen rendezi meg programjait, amelyeknek a tematikáját idén az 1969-es év felidézése adja majd - mondta Enyedi Bernadett, az Atomenergetikai Múzeum igazgatója az MTI-nek. Hozzátette, hogy akkor kezdődtek el a paksi atomerőmű építésének terepmunkái, abban az évben lépett az első ember a Holdra és rendezték a woodstocki fesztivált.

 

    Ismertetése szerint az Atomenergetikai Múzeumban planetáriumi előadásokat tartanak, lesznek a Holdról és a Marsról szóló vetítések, megismerkedhetnek az érdeklődők a magyar fejlesztésű Pille dózismérővel, amelyet Farkas Bertalan vitt magával 1980-as űrutazásán. A woodstocki évfordulóhoz kapcsolódva a múzeum előtt ad este koncertet Pintér Petra énekes és Szász Peti bluesgitáros.

 

    A Paksi Városi Múzeum többek közt viselettörténeti bemutatóval, gladiátorjátékkal és a steampunk világát idéző tűzzsonglőr-előadással várja a résztvevőket. A két intézmény között ingyenes autóbuszjáratok könnyítik meg a közlekedést.

 

    Szekszárdon a Wosinsky Mór Megyei Múzeum három helyszínén, négy kiállító helyen rendez programokat - mondta Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója. A korábban is népszerű rendhagyó tárlatvezetések, a múzeum épületében vezető zseblámpás kalandtúra mellett egy, a Tolna megyei levente emlékeket bemutatandó kamarakiállítás nyílik a múzeumban. A tárlatot levente lövészverseny egészíti ki, amelyen lézerfegyverekkel lehet részt venni. A Megyeháza több mint tíz programnak ad helyet, közöttük a zalaegerszegi Göcseji Múzeum Kisfaludi Stróbl Zsigmond-kiállításának.

 

    A tolnai megyeszékhelyen ezúttal a Szekszárdi Törvényszék is bekapcsolódik a sorozatba, a regisztrációhoz kötött programokon mások mellett bemutatják egy feltételezett benzinkútrablás ügyének tárgyalását, és a bíróság helyiségeit a pincétől a padlásig.