EN facebook

Nemesi útlevéllel a debreceni városházára - Múzeumok Éjszakája

PROGRAMAJÁNLÓ

2019-06-18 19:00

Nemesi útlevél lesz a belépő a debreceni régi városházára a Múzeumok éjszakáján, csakúgy, mint 1849-ben, amikor Kossuth Lajos tartózkodott az épületben.

 

    Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere kiemelte a Múzeumok Éjszakáját beharangozó sajtótájékoztatón: reformkori hangulatban idézik meg a 170 évvel ezelőtti eseményeket, amikor öt hónapon át a cívisváros volt az ország fővárosa.

    A látogatóknak a város polgármestere mutatja meg dolgozószobáját, benne azt az íróasztalt, amelyen Kossuth Lajos írta leveleit debreceni tartózkodása során.

    A hajdú-bihari levéltár dokumentumai alapján abba is bepillantás nyerhetnek a Múzeumok éjszakája látogató, hogyan élték meg a városi cívis polgárok azt az öt hónapot, amíg Debrecen volt az ország fővárosa - fűzte hozzá Szendiné Orvos Erzsébet levéltár-igazgató.

 

    Angi János, a Déri múzeum igazgatója két kiállításukra hívta fel a figyelmet. A Munkácsy születésének 170. évfordulójára rendezett tárlaton bemutatják a festő rekonstruált egykori párizsi műtermét, a Medgyessy-emlékmúzeumban pedig - amely 1950 és 1972 között a helyi mentőállomásnak adott helyett - mentőkiállítást rendeznek. Utóbbin "a vastüdőtől az egykori mentőautó-makettekig" követhetik az érdeklődők a helyi mentőzés történetét - tette hozzá.

  

    Gáborjáni Szabó Botond, a Református Kollégium múzeumának igazgatója elmondta, hogy náluk az idei rendezvények központi témája az utazás lesz, "utazás a mesébe, az irodalomba, a tudományba és a művészetekbe".

    Most első alkalommal megnyílik a püspöki lakás ajtaja is a Múzeumok éjszakáján: a látogatóknak Fekete Károly tiszántúli református püspök mutatja meg a mindenkori püspöki rezidencián őrzött műkincseket - jelezte az igazgató.

    Oláh István, a Nagytemplom lelkipásztora Kossuth eredeti székére hívta fel a figyelmet, megjegyezve, hogy pontos másolatát ki is próbálhatják a Múzeumok éjszakájának látogatói, akik a Nagytemplom két tornyába is felmehetnek az éjszaka folyamán, a panorámajárdáról pedig a magasból tekinthetik meg a kivilágított Debrecent.

 

    Koroknai Edit, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ igazgatója jelezte, intézményükben az idén ötnapos művészeti fesztivállá bővül a Múzeumok éjszakája.

 

    Négy napon át kiállításokkal, koncertekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, az ötödik napon pedig azok előtt is megnyitják a Modemet, akiknek a Múzeumok éjszakáján nem sikerült bejutniuk az intézménybe. A karszalag, amely a múzeumok éjszakáján valamennyi intézménybe, múzeumba belépőül szolgál, a Modemben egy nappal tovább lesz használható - közölte az igazgató.

 

látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló
2019-06-15 18:00
Múzeumok Éjszakája
2019-06-18 07:49
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2019-06-17 14:34