EN facebook

Pillanatképek 2023-ban is - Szimpózium Zalaegerszegen

MŰHELY

2023-01-20 07:00

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos kulturális rendezvények segítenek nagyobb figyelmet szentelni évezredes hagyományainknak és a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinknek.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai Pillanatképek címmel január 23-án hétfő este szimpóziumot tartanak. Nyolc érdekes téma, nyolc rövid és izgalmas előadás. Ezzel is kívánják jelezni az intézmény muzeológusai, hogy bár a múzeum tavalyi megnyitása óta temérdek rendezvény fűszerezi az újra indult életet, a háttérben a szakmai munkák folyamatosak. A program az intézmény legújabb kutatási eredményeibe enged bepillantást. Régészeti feltárásokról ugyanúgy szó lesz, ahogy történelmi, művészettörténeti, múzeumpedagógiai és rendezvényszervezői munkával kapcsolatos témákról.

 

Sümeginé Horváth Anita közönségkapcsolati osztályvezető mindjárt felütésként képes összeállításával bemutatja azt a színes és programokkal tűzdelt életet, ami tavaly május óta aktív mindennapokat biztosít mind a látogatóknak, mind a múzeumi közösségnek. Dr. Kostyál László múzeumigazgató egy festőbarátra emlékezik vissza. Arra a Bedő Sándorra, akinek az alkotói éveiről a művészettörténész által írt csodásan illusztrált könyve néhány héttel ezelőtt jelent meg. Eke István és Miháczi-Pálfi Anett régész-muzeológusok a Sármelléken előkerült késő rézkori csontvázak feltárási körülményeit mesélik el, és arról is szó esik, hogy a szokatlan pozícióban eltemetett csontvázak vajon háborús áldozatok lehettek vagy inkább egy járvány során elhunyt emberek maradványai. Béres Katalin történész-főmuzeológus Zalaegerszeg egyik ikonikus épületének, az Arany Bárány Szállónak egy híresen kibírhatatlan jellemű tulajdonosáról mesél, és arról is, hogy volt idő, amikor izgalmas bűncselekmények is zajlottak az épület falai között.

 

Érdekes történeteket hallhat a közönség a zalaegerszegi Arany Bárány Szálló két világháború közötti életéből

 

Simmer Lívia régész-főmuzeológus azokról a középkori téglaégető kemencékről tart előadást, amelyek a nemrég megnyílt Mindszentyneum épületében jelentik a 14. és a 21. század találkozását. A sort Csengei Ágota, a Mindszentyneum tagintézményvezetője folytatja, aki az intézmény megnyitása óta eltelt három hónap tapasztalatairól és élményeiről tart egy kis összefoglalót. Havasi Bálint, Orha Zoltán és Németh Roland régész-muzeológusok az Alsópáhok határában feltárt római kori sírokról mesél, amelyekből csodás leletek, sigillata tálak, edények, ruhakapcsolótűk, bronzkarperecek és érmek kerültek elő. Az estet Varju András falumúzeumi osztályvezető zárja, aki felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt évek terhelt hónapjaiban a Göcseji Falumúzeum mindig a nyugalom és a béke szigete maradt, ahová jó elsétálni, ahol a madárcsicsergés és a látvány mellett csak feltöltődni lehet.

A Göcseji Múzeum szimpóziuma január 23-án, hétfőn 16.00 órakor kezdődik Zalaegerszegen, az intézmény előadótermében.

 

Aki nem tud személyesen jelen lenni, az online is követheti az előadásokat:

 

 

 

Borítókép: Római kori sírokat találtak Alsópáhok határában

 

beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00
design, gyűjtemény, iparművészet, tárgy, téma
2023-01-17 07:00
emlékezet, fénykép, tárgy, természet, természettudomány
2022-01-06 07:00