EN facebook

Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben - az Evangélikus Országos Múzeum tárlata

KIÁLLÍTÁS

A Petőfi Emlékév alkalmából A mi Sándorunk – Petőfi az evangélikus oktatás útvesztőiben címmel nyílt kiállítást az Evangélikus Országos Múzeumban. A fél éven keresztül megtekinthető időszaki tárlat Petőfi és az evangélikus egyház kapcsolatát tárja fel és mutatja be.

 

„Diligenter frequentáltam / Iskoláim egykoron” – így kezdődik a legismertebb magyar költő önéletrajzi ihletésű, humoros verse, a Deákpályám. Petőfi kapcsolata az evangélikus egyházzal leginkább családján és iskoláin keresztül ragadható meg.

 

Ennek nyomán gyűjteményünk számos, alig ismert „Petőfi-relikviát” őriz. Közülük is kiemelkedik első fennmaradt verskézirata, A hűtelenhez, amelyet a selmeci líceum irodalmi önképzőkörének „érdemkönyvébe” jegyzett le. Kiállításunk az ifjú Petőfit állítja középpontba – azt a gyermeket és fiatalembert, aki néhol viszontagságos tanulmányokon, magánéleti megrázkódtatásokon keresztül jutott el odáig, hogy születése után kétszáz évvel is egyik legmeghatározóbb költője legyen irodalmunknak.

 

A kiállítás hitelességét erősíti, hogy a múzeum éppen abban az épületben található, amely Petőfi idején a pesti evangélikus gimnáziumnak adott otthont. Nagy szerepe lesz az interaktivitásnak: a digitális eszközök mellett taktilis játékok segítségével adunk helyet az élménypedagógián alapuló ismeretterjesztésnek. A kiállításon – amelyen tárgyak és digitális alkalmazások mesélnek el történeteket – a látogatók megtehetik azt az utat, amelyet a diák Petőfi megtett, vagy – a szabadulószobában – lelécelhetnek a líceumból.

 

 

A kiállítás 2023. május 31-ig, hétfő kivételével, 10 és 18 óra között látogatható az Evangélikus Országos Múzeumban (1052 Budapest, Deák F. tér 4.)!

 

design, iparművészet, képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeumpedagógia
2022-07-11 16:00
Az év kiállítása, emlékezet, gyarapodás, kiállítás, muzeológia, múzeum, Pulszky Társaság, restaurátor, tárgy
2021-09-29 18:00
emlékezet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, virtuális
2021-06-13 18:00