EN facebook

Az év kiállítása 2021 díj esélyese: Evangélikus Országos Múzeum - "Pulszky Ferencz ajándoka"

AÉK 2021

2021-09-29 18:00

A Pulszky Társaság 2010-ben alapította AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjat, amellyel a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. Újdonság, hogy idén három kategóriában folyik a megmérettetés, 4 millió forint alatti illetve feletti bekerülési költségű állandó vagy időszaki és virtuális kiállítások pályázhattak az elismerésre. A 11 jelölt már csak arra vár, hogy a tervek szerint 2021. október 25-ei díjátadón a Petőfi Irodalmi Múzeumban fény derüljön az eredményre. Addig is ismerjük meg őket, drukkoljunk nekik!

Lássuk most az Evangélikus Országos Múzeum "Pulszky Ferencz ajándoka" című időszaki kiállítást!

 

Az Országos Evangélikus Múzeumban rendezett időszaki kiállítás az Országos Evangélikus Gyűjtemény és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont között megkötött együttműködési megállapodás keretében jött létre.

 

A tárlat egy fontos témát állít középpontba, a hazai és nemzetközi műtárgymásolás történetébe nyújt bepillantást.

 

Ahogy a kiállítás címe is jelzi, hogy ennek a tevékenységnek az elindításában fontos szerepe volt Pulszky Ferencnek (1814–1897), aki a Nemzeti Múzeum igazgatójaként egy európai színvonalú, korszerű gipszmásolat gyűjteményt hozott létre.

 

Az evangélikus családból származó Pulszky Ferenc 1869-től 25 éven át volt a Nemzeti Múzeum igazgatója. Kultúraszervező tevékenysége és nemzetközi tapasztalata a magyar muzeológia példaértékű alakjává tette. A műtárgymásolatok a tárgyi emlékek szélesebb körű megismertetésének lehetőségeként kiemelt fontosságúak voltak számára.

 

 

A kiállítás első részében a műtárgymásolás fontosabb műfajai – a rézmetszet, a gipszmásolat, a fénykép – mellett megismerkedhetünk a Fejérváry-Pulszky-gyűjteménnyel és a 19. századi európai és hazai műtárgymásolási mozgalommal.

 

Pulszky Ferenc nagybátyja, Fejérváry Gábor műgyűjteményét az 1820-as évek végétől hozta létre. A gyűjtemény kiemelkedő művészettörténeti jelentőségű együttesét jelentették az antik, bizánci és középkori elefántcsont faragványok. Közülük Fejérváry többet hazai gyűjtőktől csere, illetve hagyatékból történő vásárlás során szerzett meg, 1831-ben például Gróf Viczay Mihály hagyatékából vásárolta meg gyűjteménye egyik legértékesebb darabját, egy Asklépiost és Hygieiát ábrázoló késő antik elefántcsont diptychont.

 

Az Aszklépiost és Hygieiát elefántcsont diptychon, National Museums Liverpool, World Museum

 

A tárlat második része pedig egy fontos fényképes dokumentációt, John Brampton Philpot fotográfus elefántcsont faragványok másolatairól készített képsorozatát mutatja be, számos olyan korábbi rézmetszetes könyvillusztrációval, rajzzal, illetve 19. századi gipszmásolattal együtt, amelyek a fényképeken szereplő tárgyakat idézik meg. Ez a tárgyegyüttes többek között azért is jelentős, mert „Pulszky Ferencz ajándoka”-ként 1870-ben került a Magyar Nemzeti Múzeumba. 

 

 

A múzeum kiemelt feladata az evangélikusság szerepének feltárása a magyar kultúrában. Prioritásai közé tartozik ezen kutatások eredményeinek publikálása, illetve kiállításokon való bemutatása. Időszaki kiállítása ezért több szempontból is illeszkedik az Evangélikus Országos Múzeum programjába. Egyrészt a bemutatott elefántcsont másolatok nagy része bibliai, vallásos témákat dolgozott fel, másrészt rávilágít, hogy a Pulszky család a 19. században milyen fontos tagja és támogatója volt az evangélikus közösségnek. 

 

A kiállítás tablóit az érdeklődők a múzeum honlapján keresztül is elérhetik. 

Az év kiállítása, emlékezet, kiállítás, néprajz, Pulszky Társaság
2021-09-27 18:00
Az év kiállítása, díj, kiállítás, látogató, műhely, Pulszky Társaság, téma
2021-08-25 17:00
Az év múzeuma, díj, gyűjtemény, műhely, Pulszky Társaság
2021-06-26 11:30