EN facebook

A vallásos giccs - az érték alulnézetből. Rendhagyó tárlat az Evangélikus Országos Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

Első hallásra bulváros témával készült az idei Múzeumok Éjszakájára az Evangélikus Országos Múzeum: a júniusi programon Vallásos giccs – az érték alulnézetből címmel nyílt meg az intézmény új időszaki kiállítása.

 

A giccs az élet minden területén jelen van, így az egyházban is. Nemcsak a képző- és iparművészeti alkotásokban, hanem az irodalomban, a zenében, sőt akár a prédikációkban is. A felületesség mindenhol ártalmas: ha megragadunk a felszínnél, ha nem nézünk a dolgok mélyére – vagy ahogy Luther mondta, nem a lényegre, az igazi krisztusi értékekre tekintünk –, akkor annak romboló hatása lesz, és torz szülemények születnek. A kiállítással ennek veszélyeire szeretnénk felhívni a figyelmet, a vallás felől nézve. Arra akarjuk ráébreszteni a látogatókat, hogy az értéket keressék, és szabaduljanak meg az értéktelentől. - magyarázta Harmati Béla, a múzeum igazgatója.

 

 

tárlat tükröt tart elénk, hogy szembenézhessünk a sokszor kritika nélkül átvett hagyományainkkal. Célunk az érték bemutatása a torzítások felől közelítve. A méretben, formában, anyagban, tartalomban történő túlzások hamis képet adnak a hívőknek a vallás igazi esszenciájáról. Nem kíván megfellebbezhetetlen értékítéletet vonni, sem megkérdőjelezhetetlen kijelentéseket tenni, hanem inkább elmélkedésre hívja a látogatót a bennünket körülvevő tárgyak szerepéről és azok reánk gyakorolt hatásairól.

 

”A giccs emberszabású, a művészet emberfeletti." (A. Moles)

 

 

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokról további információ itt érhető el.

 

A tárlat 2022. október 2-ig látogatható az Evangélikus Múzeumban!

Budapest, V. ker., Deák Ferenc tér 4

 

 

Az év kiállítása, emlékezet, kiállítás, pályázat, Pulszky Társaság
2020-10-02 17:00
Az év kiállítása, emlékezet, gyarapodás, kiállítás, muzeológia, múzeum, Pulszky Társaság, restaurátor, tárgy
2021-09-29 18:00
emlékezet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, virtuális
2021-06-13 18:00