EN facebook

Perspektívák / Dr. Csornay Boldizsár

2021-03-22 18:00

Az idei Perspektívák beszélgetéssorozat második interjúalanya dr. Csornay Boldizsár, a pécsi Janus Pannonius Múzeum igazgatója. Interjúsorozatunkban a múzeumi és kulturális élet résztvevőit kérdezzük arról, hogyan élték meg a járványhelyzet okozta változásokat, milyen projektekkel tudtak aktívak maradni, mi jelentett számukra inspirációt, vagy éppen nehézséget és milyen tervekkel, elképzeléssel vágnak neki a jövőnek?

 

 

„Senki nem gondolta azt,

hogy ilyen sokáig fog tartani”

 

 

A régészet, a műemlékvédelem és a muzeológia terén is jártas intézményvezető arról beszélt, hogyan tekint ő ebben a helyzetben a múzeumra, a múzeumi munkatársakra, a múzeum tereire. Őszintén elmondta, hogy az elhúzódó járványhelyzet milyen nehézségek elé állítja a szakmát. 

 

 

A beszélgetés elérhető a Magyar Múzeumok OnLine SoundCloude oldalán.

 

 

 

 

Ahogy visszatekint az elmúlt egy évre, úgy látja, hogy ez egy tanulási folyamat volt mindenki számára. A múzeum elsődleges célja a kialakult helyzetben az volt, hogy a látogatók ne szokjanak el az intézménytől, ne veszítsék el a láthatóságukat. Bár az első hullámot követően érzékelhető volt, hogy a kulturális élményt keresők hamar "visszataláltak" , az emberek többsége élményre és ingerekre vágyott, mégis fontosnak tartja a múzeumigazgató, hogy az intémény keresse a lehetőséget a párbeszédre. 

 

 

„Ezek az intézmények alapvetően

a személyes kontaktusra épülnek”

 

 

Amennyire tudja, a Janus Pannonius Múzeum is igyekszik kihasználni az online tér nyújtotta lehetőségeket. Az intézmény szervez online konferenciát, működtet blogot, felkerültek a múzeum honlapjára a korábbi programok, régi archív anyagok, illetve igyekeznek segíteni az oktatást is olyan tartalmakkal, amelyekre a pedagógusoknak szüksége van. Ugyanakkor Csornay Boldizsár hangsúlyozta, hogy már nagyon hiányzik a közönség személyes jelenléte, így azzal kapcsolatban is ötletek merülnek fel, hogy egy esetleges részleges nyitást hogyan tervezhet meg az intézmény.

 

 

 

  A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatóinak filmje a fa motívumról, amely fellelhető a JPM valamennyi gyűjteményében. Az összeállítás elkészítésben a JPM részéről Kárpáti Katalin, Vadvári Katalin és Varga Ágnes működött közre.

 

 

 

„Azt reméljük, hogy nyáron,

de legkésőbb talán az ősz folyamán

már meg tudunk nyitni…”

 

 

Amellett is érvelt, hogy – bár ez elsősorban kormányzati döntés – talán mérlegelni kellene azt a lehetőséget, hogy az oltások előrehaladtával, egy oltási bizonyítvány bemutatásával megengedhetővé váljon, hogy az emberek eljöhessenek a múzeumba.

 

 

#PTEBTK​ | A tudom-is-én-micsoda, avagy bemutatkozik az Esztétika Tanszék | #pteesztétika

 

 

"Lassan ötszáz éve rágogatjuk

és emésztjük ezt a csontot,

és még mindig van mit újragondolni."

 

 

Az intézményvezető arra is kitért, milyen munkák zajlanak a háttérben. Beszélt a Mohács 500 Csatatérkutatási Programról, amely nem csak a közös kulturális emlékezet, de az alapkutatások szempontjából is fontos munka, hiszen a régészet jelentőségét és módszerének eredményességét is jelenti.

 

A múzeumban további kutatások és újabb kiállítások előkészítése, tervezése zajlik, de szeretnék az előző évben virtuálisan bemutatott „Málenkij robot – 75”  című kiállítás offline térben is bemutatni. 

  

Csornay Boldizsár hangsúlyozta, mennyire fontos szerepe van a múzeumi gyűjteményeket úgy szemlélni, hogy ezek olyan tárgyakat tartalmaznak, amelyekbe...

 

 

"...az ember bele tud képzelni egy egész világot"

 

Az év kiállítása, Az év múzeuma, konferencia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, Perspektívák, Pulszky Társaság
2020-10-09 08:00
helytörténet, interjú, kiállítás, múzeum, Perspektívák
2020-11-06 17:00