EN facebook

Pénzt kap Erkel

A Himnusz megzenésítésének emlékérme

2019-06-27 09:00

Húszezer és háromezer forint névértékű emlékérmet bocsát ki a Himnusz megzenésítése 175. évfordulója tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank. Az érméket július 2-án a gyulai Erkel Ferenc Emlékházban, a zeneszerző múzeummá alakított szülőházában mutatják be ünnepélyes keretek között.

 

Két színesfém emlékérmét is kap a Himnusz megzenésítésének 175. évfordulójára Erkel Ferenc. A kibocsátást a zeneszerző gyulai szülőházában, az Erkel Ferenc Emlékházban jelentik be és ünneplik meg július 2-án. Az eseményen Gusztin Rudolf, az MTA BTK Zenetudományi Intézetének munkatársa tart szakmai ismertetőt, de jelen lesz az emlékérem kibocsátója, a jegybank igazgatója, Hergár Eszter is.

 

A Himnusz megzenésítése elnevezésű emlékérem 20 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer

forint névértékű színesfém változatban jelenik meg a piacon.

 

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az MNB több szervezet, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum, a Miniszterelnökség, a Magyar Numizmatikai Társulat, a Balassi Intézet, a Magyar Pénzverő Zrt., a Nemzeti Örökség Intézete, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete és a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének véleményét is kikérte az emlékérme-kibocsátási program tematikájának összeállításához. Erről nyilvános konzultációt hirdetett, amelyen bárki kifejthette véleményét. A végső döntésnél figyelembe vették a hozzászólásokat.

 

Elsőként az Árpád-házi magyar szentek sorozatba tartozó érme jött ki január 19-én. Ez Árpád-házi Szent Piroskának állít emléket. Az aranyból készült érme névértéke 50 ezer forint, a színesfémből vert verzióé 2 ezer forint.

 

A Himnusz megzenésítése elnevezésű emlékérem tematikus körülírásában a kibocsátó így fogalmazott: a Himnusz a magyarság nemzeti éneke, 1989 óta Magyarország Alaptörvénybe iktatott állami himnusza. Kölcsey Ferenc 1823-ban írta meg a Himnuszt, amelynek eredeti címe Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból. A keretes szerkezetű, romantikus jegyeket magán viselő költeményt 1844-ben zenésítette meg Erkel Ferenc. A darab ősbemutatójára 1844. július 2-án a pesti Nemzeti Színházban került sor.

 

Az MNB az évforduló nemzeti és zenetörténeti jelentősége okán, valamint a Szózat megzenésítésének 175. évfordulójáról megemlékező 2018. évi emlékérme analógiája alapján tartotta halaszthatatlannak az ezüst emlékérme kibocsátását.

 

A határozat meghozatala után az érmét Kereszthury Gábor tervezte meg, átmérője 52,5 milliméter, széle recézett. A 20 ezer forint névértékű ezüst érme súlya 77,76 gramm, és 7 ezer darabban verhető. A 3 ezer forintos érme anyaga színesfém (CuNi), súlya 76,5 gramm. Ebből 5 ezer selyemfényes darab verhető.

 

Emellett emlékérme készült és készülni fog Benczúr Gyula, Eötvös Lóránd, Munkácsy Mihály és Kandó Kálmán emlékére is.

 

Mint ismeretes, a jegybank 1968 óta bocsát ki rendszeresen forint emlékérméket jelentős történelmi, tudományos és kulturális események, évfordulók kapcsán, a gyűjtők nagy örömére. Kezdeményezésével közös értékeinkre és a méltó megemlékezés fontosságára szeretné felhívni a figyelmet.

képzőművészet, kiállítás
2018-10-22 11:45
kiállítás, történelem
2017-08-17 16:00
bővítés, liget, műhely
2018-08-23 09:00