EN facebook

Kommunista pénzek a British Museumban

ÉVFORDULÓ

2017-08-17 16:00

Kommunista pénzekből rendez kiállítást a British Museum az 1917-es októberi orosz forradalom századik évfordulója alkalmából.

 

Derűs földművesek, lelkes katonák, elkötelezett értelmiségiek éppúgy láthatók lesznek az október 19-én nyíló tárlaton szereplő bankjegyeken, mint kohók, gyárak, földek, gátak, teherautók, vonatok és fegyverek – közölte a múzeum, amely reméli, hogy különleges esztétikai élményben lesz részük a látogatóknak.

 

A bankókat a bőséges mezőgazdasági termelést, az ipar ugrásszerű bővülését, a katonák példa nélküli bátorságát és a nép áldozatkészségét hirdető plakátok, érmek és érmék egészítik ki – részletezte a tárlat kurátora a The Guardian című brit lapnak. Tom Hockenhull hozzátette, ugyanannak a korszaknak a nyugati bankjegyeihez képest a kommunista bankók sokkal szebbek és mutatósabbak. „És bár az embereknek azt mondták, a pénz semmit sem ér, néhány közülük a valaha papírra vetett legpompásabb tervek alapján készült.”

 

A londoni múzeumnak jelentős pénzgyűjteménye van, de akadtak hiányzó darabok, amelyeket külső anyagi támogatás révén pótolt. A kiállítandó darabok között egy 1975-ös szomáliai 100 shillinges is van, amelynek tervezői azt hangsúlyozták, mit vár el az állam a nőktől: úgy tűnik, mindent, a női alakra ugyanis egy kisgyerek van kötve, egyik kezében puskát tart a magasba, a másikban pedig kaszát és kapát. A bankjegy másik oldala gyárban dolgozó nőket ábrázol.

 

Az érdekességek között említett Tom Hockenhull egy bankót Arif Heralic kohász derűs arcmásával az egykori Jugoszláviából. A gyári munkást társaival együtt 1954-ben Zenicában fényképezték le, a 11 gyermekes apa arcát aztán több mint két évtizedig használták a jugoszláv bankjegyeken. A kohász története a valóságban kevésbé volt derűs, alkoholista volt és nincstelenül halt meg 1971-ben. 

 

 

Kínai pénz is szerepel majd a kiállításon, például egy 1980-as 50 jüanos, amely azt mutatja, hogy a nép - egy földműves, egy gyári munkás és egy értelmiségi - vezetésével fejlődik a modern Kína. Lesznek alumínium érmék az egykori NDK-ból, Kubából pedig olyan bankjegy, amelyet a szigetország nemzeti bankjának elnöke, Ernesto Guevara látott el kézjegyével. A forradalmár azonban annyira megvetette a pénzt, hogy mindössze ragadványnevét firkantotta rá: Che. „Így mutatott fityiszt a kapitalizmusnak” Tom Hockenhull szerint. 

 

A tárlat azt is bemutatja, milyen szerepe volt a pénznek a kommunizmusban. „A marxista ideológia szerint nincs szükség pénzre, nem is kellene léteznie. De sohasem törölték el, ez egyetlen országnak sem sikerült” – fogalmazott a kurátor, aki szerint a stabil gazdaságoknak vannak a legunalmasabb bankjegyeik. Az amerikai dollár például 1962 óta nem változott és összességében véve sem sokat az 1862-es tervekhez képest – mutatott rá. A kommunizmus különböző formákban hozzávetőleg 20 országban vált uralkodó eszmévé 1917 óta, és ezek mindegyikének megvolt a saját pénze – emlékeztetett, hozzátéve, hogy a kommunizmusban a pénznek más szerepe volt, ezért másképp is nézett ki.

 

A British Museum kiállítása 2018. március 18-áig várja majd a látogatókat. 

 

kiállítás, kortárs
2017-07-13 08:12
beruházás, bővítés
2017-06-30 18:00