EN facebook

Pedagógusok számára adott ki kézikönyvet a Magyar Nemzeti Múzeum

Téma: kényszermunka a Szovjetunióban

2019-02-25 18:49

A Magyar Nemzeti Múzeum a GULAG/GUPVI Emlékévek alkalmából 2017 novemberében nyitotta meg „A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban” című kiállítását a ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyen. A kiállítás egyik kiemelt célja, hogy a kerettantervet figyelembe véve, támogassa a pedagógusokat a magyar családok jelentős részét érintő tragikus eseménysor feldolgozásában. A most megjelent, a tárlathoz kapcsolódó tanári kézikönyv olyan módszertani kapaszkodó, amely nemcsak a kiállításlátogatás előkészítését, feldolgozását segíti, hanem a második világháborút követő magyar történelem, a GUPVI, a GULAG, és a „málenkij robot” fogalmának, következményeinek tanórákon történő feldolgozását, valamint a forráselemzéshez szükséges kompetenciák fejlesztését is támogatja.

A 112 oldalas, gazdagon illusztrált könyvben részletesen megismerkedhetünk a kiállításon bemutatott dokumentumokkal, fényképekkel, tárgyakkal, fogalmakkal, történetekkel. Azon túl, hogy a kötet kiállítás-vezetőként is használható, a „beszélő tárgyakhoz” kapcsolódó elemzésekkel, kérdésekkel a kötet szerzői prezentálják, miként érdemes faggatni a kiállításokban látható tárgyakat, tárgyegyütteseket. Az egyes fejezetekhez feladatok, szituációs játékok fűződnek, kiemelve, melyek lendítik elő a diák, melyek a pedagógus munkáját. A fogalmakban, a történelmi események hálójában, a földrajzi nevekben való eligazodást a kötet végén található térképanyag, lexikon, bibliográfia és kronológia támogatja. Ezt megelőzően külön fejezetben összegyűjtött versek, zenei és képzőművészeti feldolgozások segítik az iskolai ünnepségek, megemlékezések szervezését. Mivel a kiállítás és a kötet is külön figyelmet fordít azokra a településekre, amelynek lakóit mélyen érintették a „málenkij robot” megpróbáltatásai, a Nemzeti Múzeum munkatársai arra biztatják az iskolákat, hogy tanulóikkal vegyenek részt a még élő szemtanuk, áldozatok felkutatásában. Feltáró munkájukhoz átfogó kérdőívmintával és kutatási segédlettel kívánnak hozzájárulni a múzeum honlapjáról ingyenesen is letölthető könyvben.

 

A 20. század nemzeti, és egyéni traumák sorozatával terhelt időszak. A traumák, a veszteségek feldolgozásához, a fájdalmak enyhítéséhez egyik legfontosabb eszközünk az emlékezet, a közös emlékezés. A kiállítóhely ennek a közös emlékezetnek kíván a színtere lenni. Hogy Európa szerte minél többen felfigyeljenek azokra a veszteségekre, amelyet a GULAG és a GUPVI táborok foglyainak el kellett szenvedni a 20. században, a Magyar Nemzeti Múzeum indította a kiállítóhelyet a „The European Museum of the Year Award 2019” nemzetközi megmérettetésen is. Jelen pillanatban nominált versenyzőként bizakodva várja, hogy idén májusban Szarajevóban kihirdessék a verseny győzteseit.

 

Berényi Marianna – Kenesei Zsófia Orsolya – Makra Mónika:
A pokol bugyrai… „Málenkij robot” - Kényszermunka a Szovjetunióban
Segédanyag pedagógusok számára a kiállítás értelmezéséhez és a korszak történelmi hátterének tanításához, megemlékezések szervezéséhez
Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest 2019.

Lektorálta: Dr. Bognár Zalán, Majorszki András
Kurátorok: Balahó Zoltán, Baják László
Olvasószerkesztő: Merényi Ágnes
Tanácsadó: Kriston-Bordi Zsuzsanna
Grafika: Vári Ágnes