EN facebook

Pécsett láthatók a váci domonkos kripta kincsei

KIÁLLÍTÁS

2022-06-08 07:00

Különleges és semmilyen szempontból nem hétköznapi kiállításnak ad otthont 2022. június 9-étől a JPM Néprajzi Osztálya (Pécs, Rákóczi út 15.). A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének – polgár, nemes, hivatalnok, katona, férfi, nő, gyermek – életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

 

A Vác főterén álló domonkos templom kriptájának feltárására 1994-95-ben került sor. Az itt feltárt, mintegy 1800 tárgyat tartalmazó lelet-együttes az eddigi legnagyobb és legépebben fennmaradt magyarországi kriptatemetkezés, mely európai, sőt világviszonylatban is jelentős. A leletek tanúsága szerint a templom kriptájába 1731-1808 között folyamatos volt a temetkezés. A leletek közül a koporsók, viselet-együttesek, temetkezési mellékletek a feltárást végző váci Tragor Ignác Múzeum néprajzi gyűjteményébe, a kriptában eltemetett természetes úton, egészében, vagy részlegesen mumifikálódott tetemek a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerültek.

 

 

A lelet-együttes különleges darabjaiból válogatott kiállítás páratlan gazdagságban mutatja be a 18. századi, többnyelvű és nemzetségű városi polgárság életét, halálát és temetkezési kultúráját. Hasonló jellegű leletanyag világszerte alig néhány múzeum gyűjteményében fordul elő, többnyire rosszabb állapotban, töredékesen. A vándorkiállítás látogatói az eredeti helyszíneken megtekinthető, hátborzongató nagy európai barokk kriptákhoz (Róma, Palermo, Brno, Kutna Hora) képest emberibb, sokszínűbb, tudományos igénnyel összeállított válogatást láthatnak. A kiállítása 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni.

 

 

A váci koporsók pompája, gazdag szimbólumrendszere, a viseletek sokfélesége, a temetési kellékek és mellékletek garmadája egy, a sok háborús pusztítás után magára talált, gazdagodó, de mélyen vallásos város halálhoz való változatos viszonyát mutatja. A mumifikálódott, 200-250 éves arcokon néha még látszott az „utolsó átváltozás” mosolya…

 

 


A lelet-együttes iránt mind a szakmai közvélemény, mind a közönség érdeklődése már eddig is jelentős volt. A leletekből rendezett Memento Mori állandó kiállítás Vácon nagy látogatottságnak örvend, kisebb-nagyobb időszaki válogatások több kiállításon szerepeltek az elmúlt évek során. A múmiák közül több a világ szinte összes jelentős antropológiai kiállításán bemutatásra került (pl. Mummies of the World).

 

A kriptalelet Vác város legértékesebb és legnagyobb nemzetközi hírre jutott gyűjteményi anyaga, mely méltán tarthat számot a történelem, a művelődéstörténet és az antropológia iránt érdeklődő közönség figyelmére. A váci állandó kiállítás tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a tárlatot minden korcsoport látogathatja.

 

 

A kiállítás megnyitója június 9-én 16 órakor lesz a JPM Néprajzi Osztályán (Pécs, Rákóczi út 15.). Az eseményen beszédet mond Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, valamint dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal általános helynöke, illetve Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója. A tárlat 2022. december 31-éig tekinthető meg nyitvatartási időben (keddtől szombatig, 10 és 16 óra között).

múzeumtörténet, MúzeumTrip
2022-05-14 11:00
emlékezet, gyarapodás, iparművészet, tárgy, technika, történelem
2021-06-29 07:00
gyarapodás, örökségvédelem, tárgy
2020-11-23 10:30