EN facebook

Összefogás az ukrán kulturális örökségért - a Khanenko Múzeum kérése

FELHÍVÁS

2022-04-24 20:00

A kijevi Khanenko Museum - amely Ukrajnában a legnagyobb egyetemes képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik - felhívást tett közzé, hogy az ukrán kulturális örökségre is irányuljon figyelem. Most, hogy az ország a szabadságáért küzd és az ellenség bombázza városait, egyre nagyobb szükség van közös örökségünk, örökséghelyszíneink védelmének támogatására. Ezért a kulturális intézmények széleskörű összefogását sürgeti.

 

"Döntő fontosságú, hogy az ukrán múzeumok, könyvtárak és történelmi emlékhelyek hangja a lehető leghangosabban szólaljon meg. És a világ minden tájáról csatlakozó kulturális intézmények hangjai is egységesen
szólaljanak meg, kifejezve szolidaritásukat. Csak így tudjuk megmenteni a világörökség ránk eső részét a barbár pusztulástól." - áll a felhívásban.

 

 

A kijevi múzeum arra kéri a kulturális élet szereplőit, hogy támogatásuk jeleként közösségi oldalaikon tegyenek közzé egy vagy több, a Khahenko Múzeum gyűjteményében lévő művészeti alkotást bemutató fotót a #StandWithUkraine, #SupportUkraine, #StandWithUkrainianMuseum, #KhanenkoMuseum hashtagekkel és a Khanenko Múzeum Facebook-oldalára, illetve Instagram-fiókjára mutató linkkel.

 

Aki egyetért az ilyen jellegű támogatásokkal, bátran küldjön egy levelet a museumkhanenko@gmail.com címre!


Az intézményben dolgozó kollegák kérésre örömmel elküldik a Khanenko Múzeum gyűjteményének legértékesebb tárgyairól készült kiváló minőségű fotókat, valamint angol nyelvű tárgyleírásokat, melyek akár így a gyűjtemény mobilizálhatóságát is szolgálhatják. Sőt olyan műalkotásokat is szívesen kiválasztanak, amelyek valamilyen módon kapcsolódhatnak más intézmények birtokában lévő tárgyakhoz.


"Fogjunk össze, és védjük meg közösen a világ e művészeti örökségét!" - kéri a Khanenko Múzeum csapata.

 

További információ és online elérhető gyűjtemények és válogatás:

https://khanenko.museum/en

https://khanenko.museum/en/collection/all-collection

https://khanenko.museum/en/collection/highlights

 

Mindezidáig számos magyarországi múzeum és szervezet kifejezte együttérzését egy-egy poszttal. meeee néághány péjda::

 

 

 

 

 

 

 

Borítókép forrása: facebook.com/khanenkomuseum

kiállítás, külföld, múzeum, múzeumtörténet
2022-02-26 17:00
örökségvédelem, szervezet, téma
2022-03-08 07:35
felhívás, gyűjtemény, NEMO, Pulszky Társaság, téma
2022-04-01 21:00