EN facebook

Összedobták! - Sikeres közösségi összefogás: megvalósulhat a Deim-szobor Szentendrén

TÉMA

2023-04-10 20:00

Deim Pál születésének 90. évfordulója alkalmából, 2022-ben a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum közreműködésével egy köztéri szobor felállítását kezdeményezte a Deim Pál téren, a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő alakja, Szentendre szülötte előtt tisztelegve.

 

A szobor költségeinek előteremtése érdekében a Ferenczy Múzeumi Centrum tavaly decemberben indított és idén március végén záruló, "Dobjuk össze!" közösségi gyűjtése sikeres volt, így akár már a nyár folyamán megvalósulhat a szentendrei Deim Pál térre megálmodott köztéri Deim-szobor.

 

A múzeum szervezésében készülő 3x3 méteres szobor Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című műve alapján valósul meg, amely a művész egyetlen zománc alkotásaként, köztéri szobortervként született meg a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepen.

 

A szobrot 56 zománcozott lap borítja majd

 

A közösségi finanszírozás többféle támogatási formát tett lehetővé: egy elkülönített számlára támogatási összeg utalásával; Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat vásárlásával; vagy a múzeumi pénztárakban elérhető, kisebb összegű Támogatói hozzájárulással is segíteni lehetett a szobor megvalósulását.

 

Látványterv a szentendrei Deim Pál térre tervezett szoborról

 

 

Több szentendrei művész, illetve ismert ember személyes közreműködésével járult hozzá a gyűjtés kommunikációs kampányához, de az idén tavasszal, a budapesti Virág Judit Galériával együttműködésben megvalósuló Deim Pál életműkiállítás révén is sokakhoz eljutott a szoborállítás szándéka.

 

Az így előteremtett, valamivel több, mint 6 millió Ft a Ferenczy Múzeumi Centrum és Szentendre város hozzájárulásával kiegészítve elegendő ahhoz, hogy a szobor kivitelezése a következő időszakban elkezdődjön. A támogatásokat a szobor alkotóelemeinek gyártása mellett többek közt az alapozó munkálatokra, a fémszerkezet létrehozására, a zománctáblák rögzítésére, illetve az állagmegóvás költségeire szükséges fordítani.

 

A Deim-szobor makettje

 

A Ferenczy Múzeumi Centrum a minimum 56 000 Ft-os hozzájárulást felajánló, és így a Deim-szobor Támogatói Köréhez csatlakozó adományozók nevét ⎼ az adományozó hozzájárulásával ⎼ támogatói kategóriánként, a szobor mellett felállított bronztáblán teszi közzé.


A szervezők, a Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre Város Önkormányzata és a Deim Pál Archívum hálásan köszönik az adományozóknak, támogatóknak, közreműködőknek a szobor megvalósulásához nyújtott segítséget.

 

Deim Pál: Építészet III. című művéről készült szitanyomat vásárlásával is segíthették a támogatók a szobor létrejöttét:

 

Borítókép:
Deim Pál Tájékozódási plasztika (1976) című szoborterve a Virág Judit Galéria életműkiállításán

 

Fotók: Deim Balázs / Ferenczy Múzeumi Centrum

energiaválság, képzőművészet, kiállítás, művészet
2022-10-17 22:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2023-02-02 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-01-21 07:00