EN facebook

Csendek. Az életmű új rétegei - Deim Pál retrospektív a Virág Judit Galériában

KIÁLLÍTÁS

2023-02-02 07:00

Csendek - Az életmű új rétegei címmel nyílik Deim Pál bővített, retrospektív kiállítása a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Virág Judit Galéria együttműködésében. Deim Pál (1932-2016) a hatvanas években induló magyar neoavantgárd képzőművészet meghatározó alakja.

 

A Ferenczy Múzeumi Centrumban tavaly megrendezett és idő előtt bezárni kényszerülő nagyszabású életműkiállítás lesz látható a Virág Judit Galériában − a múzeum és a galéria együttműködésében. A magángyűjteményekből is érkező remekművekkel bővített tárlat friss szempontok mentén eleveníti fel a művész sokszínű munkásságát.

 

Bővebben a kiállításról!!!

 

 

Páratlan összefogás a művészeti világban: a Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet 2023. február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség. A tárlat a Kossuth-díjas Deim Pál mintegy 150 művét vonultatja fel, és ezzel átfogó képet ad a művész munkásságáról.

 


Különleges együttműködést hozott tető alá a Ferenczy Múzeumi Centrum és a Virág Judit Galéria. A szentendrei intézmény kiállítóhelye, a MűvészetMalom a megnövekedett költségek miatt a téli időszakban ugyan bezárásra kényszerült, azonban Deim Pál: Csendek című hiánypótló tárlatát a közönség – kibővített formában – továbbra is megtekintheti a belvárosi Virág Judit Galériában. A for-profit és a non-profit művészeti szektor ilyen szintű kooperációjára ritkán adódik példa.

 

Deim Pál (1932-2016) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas festőművész, a 60-as években induló magyar neoavantgárd képzőművészet kiemelkedő alakja. Néhány jellegzetes motívumra épülő, emberközpontú művészetére a geometrikus és érzelmes kifejezésmód közötti egyensúlykeresés jellemző. Szemléletmódját meghatározta az a szellemi közeg, amelynek magját Bak Imre, Hortobágyi Endre, Molnár Sándor és Nádler István képezte, illetve Szentendre festészeti hagyománya, elsősorban Barcsay Jenő és Vajda Lajos művészete.

 

Deim Pál: Csend II., 1968

 

Munkásságának elemi rendezőelve a csend, amelynek különböző aspektusai áthatják korai műveinek légkörét, érett alkotói korszakának „térszervező” módszerét, emlékműterveit és időskori műveit. A tárlat e fogalom fényében, a legfontosabb korszakokat és fordulatokat bemutatva az életmű friss szempontú áttekintésére vállalkozik.

 


A kiállítást eredetileg a művész szülővárosában, Szentendrén, a MűvészetMalomban láthatta a közönség. A tárlat februárban még nagyobb területre költözik, és az eredetinél is több – mintegy 150 – műalkotást immáron a Virág Judit Galéria mutatja be.

 

Március 17-ig itt nemcsak Deim Pál művészetét tekinthetik meg az érdeklődők eddig soha nem látott teljességében, hanem rengeteg kísérőprogram – tárlatvezetések, múzeumpedagógiai foglalkozások – is várják majd a látogatókat a nyitvatartás hetei alatt.

 

A kiállítás kurátora és koncepciójának kialakítója Deim Réka művészettörténész, a művész unokája.

 

 

 

 

Helyszín:

Virág Judit Galéria

1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.

 

A kiállítás 2023. február 3-tól március 17-ig hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10-13 óráig látogatható.

 

 

Fotók a kiállításról: Gordon Eszter

 

 

energiaválság, képzőművészet, kiállítás, művészet
2022-10-17 22:00
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató
2022-06-15 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-01-21 07:00