EN facebook

Országhatárokon átívelő múzeumpedagógiai nap Belgrádtól Pozsonyig

MOZAIK MÚZEUMTÚRA

2020-06-09 10:00

„DEMÓ 2 – Digitális Edukációs Múzeumi Órák”


2020. június 4.


Mozaik Múzeumtúra és a Felelős Szülők Iskolája szervezésében nagy sikerrel valósult meg a második, a Nemzeti Összetartozás Napján megvalósuló digitális múzeumpedagógiai oktatási nap, a “DEMÓ 2”. A Digitális Edukációs Múzeumi Órák – DEMÓ 2 programon több, mint 6 ezer diák vett részt, számos határon túli országból is, a múzeumok aloldalainak megtekintési száma pedig meghaladta az 55 ezret. A tartalmakat azóta is „fogyasztják”, így a felhasználók száma folyamatosan nő. Június 4-én, a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójának alkalmából a diákok 22 múzeum virtuális tárlatain, edukációs videókkal összekapcsolt feladatain vettek részt az online térben.

 

A digitális oktatásra reflektálva, immár második alkalommal megvalósuló online múzeumpedagógiai nap nemcsak a virtuális felületek miatt aratott sikert, hanem a széleskörű és sokféle formában – Redmenta kvíz, LearningApps tankockák, virtuális séták, edukációs videók – feldolgozott XXI. századi tudás- és ismeretátadási módszerek, platformok miatt is.

 

Az ingyenesen megvalósuló programot határon innen és túlról is sokan követték érdeklődő diákok, pedagógusok és szülők is a www.mozaikmuzeumtura.hu weboldalán, valamint a közösségi esemény felületén. Magyarországon kívül a legtöbb résztvevő diák Romániából, Szlovákiából, Belgiumból és Németországból csatlakozott a kezdeményezéshez.

 

A kimondottan a trianoni békeszerződéshez és ennek társadalmi, gazdasági, néprajzi vonatkozásaihoz kapcsolódó, általános iskola 5-8. évfolyamos korosztálynak erre az alkalomra készített több tucat játékos feladat, videó a jövőben is elérhető és felhasználható lesz oktatási célokra a Mozaik Múzeumtúra honlapján.


A diákok a múzeumi videók, prezentációk, interaktív anyagok megtekintése után egy-egy 13+1 kérdésből álló DEMÓ TOTÓ-t oldhattak meg, amelyben átismételhették és rendszerezhették az addig játékosan, élményszerűen megszerzett ismereteiket.

 

 

Tanári visszajelzések a „DEMÓ 2” napról:

 

„Nagyon hasznos volt, szívesen csinálták a diákok, még a gyengébb tanulók is. Tetszett a rugalmasság, a gyerekek maguknak oszthatták be az időt a feladatok megoldásaihoz, a változatos feladatok és virtuálisan több múzeumba is eljuthattunk.”


„Egy-egy ilyen összefoglaló, tematikus feladatsor nagy segítséget jelent a jelenlegi helyzetben (is), ahhoz, hogy a gyerekek számára az oktatást érdekesebbé, izgalmasabbá, játékosabbá tudjuk tenni. És igencsak nagy könnyebbség, hogy ezt ezúttal nem nekem kellett összeállítani. Köszönöm!”

 

„A DEMÓ 2 nap diákjaim és véleményem szerint is nagyon hasznos, szórakoztató és felüdülést jelentő volt. Szívesen végezték a feladatokat, hallgatták az előadásokat, mert így más volt tanulni. Nagyon jó volt a két eltérő tematika, és a Totóval történő összegzés zárás.”

 

„Székelyföldiként nem volt még lehetőségünk részt venni ilyen foglalkozáson. Nagyon érdekes, újszerű tapasztalat volt.”

 

 

További részletek a DEMÓ Nap-ról és a Mozaik Múzeumtúráról:

Web: www.mozaikmuzeumtura.hu

Facebook: @mozaikmuzeumtura

Instagram: @mozaikmuzeumtura

Youtube: Mozaik Múzeumtúra

 

A Mozaik Múzeumtúra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Néprajzi Múzeum szakmai támogatásával és az Örökség Kultúrpolitikai Intézet koordinálásában.

helytörténet, látogató, Mozaik Múzeumtúra, múzeumpedagógia, műhely, pedagógus, virtuális
2020-05-22 12:00
látogató, Mozaik Múzeumtúra, műhely, pedagógus, programajánló, tanulás, virtuális
2020-05-09 20:00
gyűjtemény, Mozaik Múzeumtúra, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-04-23 07:00