EN facebook

Online múzeumpedagógiai segédanyagot készített a Skanzen

VIRTUÁLIS

Online oktatási segédletet dolgozott ki a Skanzen az I. világháború oktatásához. A https://hatartalan.skanzen.hu/ weboldalon a Határtalan Skanzen tematikus év virtuális kiállításai és gyűjtései mellett a pedagógusokat segítő anyagok érhetők el.


A múzeumpedagógia címszó alatt fellelhető oktatási segédanyagok a tanárok és a diákok számára is szemléletessé teszik a korszakot, és közel hozzák az egykor élt katonák, családok, gyerekek mindennapjait.A tanárok a Skanzen I. világháborús kiállításaihoz kapcsolódó, a történelem ezen időszakát feldolgozó óraterveket, a különböző témákhoz kapcsolódó tárgyakat, dokumentumokat, adatbázisokat és módszertani ötleteket találhatnak. A tanítványok csoportosan vagy egyénileg böngészhetnek, információkat gyűjthetnek, vagy önálló projekteket készíthetnek.

 

Az online foglalkozásra kattintva a pedagógusoknak a diákokkal együtt lehetősége nyílik egy virtuális osztályterem létrehozására, ahol az óraterveket, módszertani ötleteket, a Skanzen adatbázisait, online kiállításait, blogját használva saját projekteket hozhatnak létre. A tanulók válaszolhatnak online, linkelhetnek ppt-t, képeket, filmeket, hangzó anyagokat, vagy akár létrehozhatnak saját virtuális kiállítást is. Munkáikra a tanár visszajelzést adhat, de természetesen ők is értékelhetik egymás munkáit.

 

Az Ünnepek a háború alatt című téma feldolgozása során például a 8-12. évfolyamok tanulói megismerhetik az ünnepeket a hátországban és a frontokon a nagy háború idején. A 45 percre tervezett óra alatt használt források, videók és fotók elemzése ösztönzi az árnyalt gondolkodást, segíti a különböző motivációk megértését. Tanári segédanyagok mellett feladatlapok támogatják az anyag mélyebb elsajátítását.

 

Határtalan Skanzen weboldalon mindent megtalálnak az érdeklődők a Skanzen tematikus évének kutatásaival kapcsolatban. Az Amikor minden más lett… virtuális kiállítás mellett megtekinthetik a Mutasd a maszkod! kampányunk tárgyait, történeteit. Emberi sorsok villannak fel a Trianon árvái kiállítás online verziójában. Határátlépések történeteit ismerhetik meg az elmúlt 100 évből, és interaktív térképen tanulmányozhatják az első világháború hősi emlékműveit. A nagy háború emlékei adatbázis a kutatók munkáját is segítve a hazai és a határon túli közgyűjteményekben és magánszemélyeknél fellelhető képeket és forrásokat gyűjti össze számtalan témában.

 

Kattintsanak a https://muzeumpedagogiaonline.skanzen.hu/ oldalra!

 

 

Borítókép:

Magyar katona gyermekekkel és idős gazdával egy gyümölcsösben, 1915. FORTEPAN 39513

állományvédelem, muzeológia, műhely, pedagógus, virtuális
2021-03-07 07:00
állományvédelem, felhívás, fénykép, gyűjtemény, #muzeumozzaszobadbol, műhely, örökségvédelem, történelem
2021-03-09 16:00
kiadvány, muzeológia, múzeumpedagógia, műhely, néprajz, tájház, tanulás, természet
2021-03-14 07:00