EN facebook

Online kiállítás mutatja be egy zsidó kislány mindennapjait

2020-11-17 16:00

Három éve nagymennyiségű 20. századi tárgyi leletre bukkantak egy templom pincéjében Litvánia fővárosában, Vilniusban. A tárgyak között lapultak versek, levelek és naplók a 20. század legkiemelkedőbb jiddis nyelvű íróitól. Ezen és további leletek vizsgálása között bukkantak rá a kutatók egy sokkal szerényebb, de annál érdekesebb dokumentumra: egy ötödikes kislány naplójára, ami az 1930-as évek Vilniusában töltött mindennapjait mutatja be.

 

 

 

A kislány, akinek nevét jiddisről Beba Epsteinre amerikanizálták, központi szerepbe került a YIVO Institute for Jewish Research kiállítási programjában, ami nemrég jelent meg online. A kiállítás célja a II. világháború előtti kelet – európai zsidóság életének bemutatása. 

 

Beba történetét végig nézve a látogató olyan információkat tud meg, mint például, hogy az első film, amit látott az a Tamás bátya kunyhója volt, vagy, hogy a nagyapja megpróbálta kinevelni belőle a rosszaságot. „A nagyapám mindig azt mondta, hogy jó, vallásos lányként kell viselkednem.”  –  írja Beba, aki önéletrajza (amit ő hívott így) szerint 1922-ben született. „Ha nem így teszek, Isten vasrudakkal fenekel el – így hát elbújtam Isten elől.”

 

Fényképeket láthatunk Bebáról és a nővéréről, Esye-ről az iskolatársaik között, és történeteket olvashatunk nyári úszásokról és szaladgálásokról.

 

 

Fotó: Osztálykép. Beba a legfelső sorban jobbról a negyedik, Esye a legalsó sorban jobbról a második kislány.

 

Mindemelett egy kattintással magáról Vilniusról is sok újat tudhat meg az ember; az iskoláiról, valamint azokról nyári helyszínekről, amit a városi zsidóság annyira kedvelt, mint például a lengyelországi Otwock és Zakopane, aminek a levegője állítólag gyógyító hatással volt a tuberkulózisra és más betegségekre. Több, mint 200 műtárgy – fényképek, film részletek, térképek, iskolai füzetek – tekinthető meg a kiállításon.

 

 

Fotó: Beba biológia füzete

 

Beba Epstein: The Extraordinary Life of an Ordinary Girl az első felvonása annak a kiállítás sorozatnak, ami az európai zsidóság életét kívánja bemutatni azelőtt, hogy a nácik hatmillió zsidót gyilkoltak meg.

 

Az online múzeum 3 millió dollárnyi adományból jött létre, amit Bruce Slovin befektető ajándékozott az intézetnek felesége, Francesca Cernia Slovin emlékére. Jonathan Brent, a YIVO vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kiállítás egyik célja, hogy a YIVO anyagai mindenki számára elérhetőek legyenek világszerte. Az online kiállítás kurátora Karolina Ziulkoski volt.

 

Mikor Beba Epstein naplóját megtalálták Vilniusban, a YIVO kurátorai úgy hitték, hogy Beba nem élte túl a holokausztot. Azonban a fia, Michael Leventhal, értesült a felfedezésről, és tájékoztatta az intézetet, hogy Beba az édesanyja, valamint, hogy túlélt három koncentrációs és munkatábort, majd Amerikába költözött, ahol szociális munkásként helyezkedett el és szovjet zsidó bevándorlóknak segített letelepedni Kaliforniában. 2012-ben hunyt el.

 

Hazai történetek

 

Az érdeklődök számára hazai terepen is sok, a zsidósággal foglalkozó konferencia és anyag érhető el, a vírushelyzetre való tekintettel online. A Holokauszt Emlékközpont november 19-én, csütörtökön online előadást szervez Zsidó alakok, zsidó történetek Mikszáth Kálmán alkotásaiban címmel. Továbbá a Soproni Múzeum az Ó-Zsinagóga közreműködésével készített egy videót az Élő Történelem című sorozatukba „Halljad Ruben!” címmel, amiben a soproni ózsinagóga történelmével, felépítésével ismerkedhetünk meg.

emlékezet, helytörténet, néprajz, programajánló, természet, virtuális
2020-06-15 12:00
felhívás, interjú, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-05-27 22:00
iparművészet, kiállítás, programajánló, tárgy
2018-10-26 15:00