EN facebook

Herend zsidó öröksége

A MAZSIHISZ Magyar Zsidó Múzeum és Levéltára a Herendi Porcelánmanufaktúra Porcelánmúzeumával közös kiállításban mutatja be a herendi szédertálak történetét, művészetét 2018. október 30-tól.


A kiállítás első eleme a Zsidó Múzeum tervezett „kapszula-kiállítás” sorozatának, mely a magyar zsidó történelem és kultúra egy-egy, az állandó kiállításban is megjelenő fontos jelenségét mutatja be részletesebben, esetenként más gyűjtemények anyagából is merítve. E sorozat első eleme a herendi porcelán szédertálakat bemutató tárlat.  

 

A porcelángyártást Magyarországon néhány rövidéletű kísérlet után 1839–ben Fischer Mór teremtette meg a herendi gyárban. Fischer Mór a zsidó származásából fakadó hátrányokat igazi kézműves porcelán-remekekkel feledtette. A magyar arisztokraták készleteinek pótlásával szerzett hírnevet, később különböző külföldi iparkiállításokon nemcsak szakmai elismeréseket nyert el, hanem királyi családok, uralkodók megrendeléseit is. Művészeti törekvései jutalmául 1867-ben nemesi rangot kapott.

 

A herendi porcelángyár és Fischer Mór pályája a magyar zsidóság polgárosodásának is fontos szimbóluma. A gyárban a világhírű étkészletek és dísztárgyak mellett néhány, a peszah ünnepi rituális vacsorához készített szédertál is készült. Ezeket mutatja be kiállítás, kiegészítve Fischer Mór fiának, Farkasházy Fischer Vilmosnak kolozsvári üzemében készített tálakkal. A kiállítást a napjainkban a Herendi Porcelán Manufaktúrában kis sorozatokban készülő judaika tárgyakkal zárul.

 

 

A kiállítás online változata megtekinthető: http://collections.milev.hu/exhibits/show/herend_hu


Herend zsidó öröksége


Időszaki kiállítás a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban
Megtekinthető: 2018. október 30 – április 29.