EN facebook

Online kiadványok, webináriumok és nemzetközi projektek Európában - Évet értékelt a NEMO közgyűlése

MŰHELY

2021-11-19 16:00

2021. november 17-én rendezték az európai múzeumi szakmai szervezeteket összefogó hálózat, a NEMO (Network of European Museum Organisations) éves közgyűlését. A járványhelyzetben idén a kapcsolódó szakmai konferencia nélkül, évértékelő és tisztújító napirenddel tartották a találkozót. Az Annual General Meeting helyszíne az eredeti tervek szerint Azerbajdzsán fővárosa, Baku lett volna, ám a korlátozások miatt immár másodszor került az online térbe a NEMO tagszervezeteinek legnagyobb közös rendezvénye. A közgyűlésen a 76 résztvevő között a Pulszky Társaság elnökségi tagjai, és a NEMO-tagsággal rendelkező országos múzeumok küldöttei képviselték Magyarországot.

 

A 2021-es év eredményeinek értékelése során a szervezet elnöke, David Vuillaume elsőként említette a februárban publikált, a múzeumi ismeretátadás folyamatainak kutatási eredményeit összegző NEMO-jelentést (Emotions and Learning in Museums. A NEMO Report by LEM – The Learning Museum Working Group).

 

A NEMO idei együttműködései közül kiemelte a 2021-ben indult, négyéves, Erasmus+ támogatással megvalósított Charter-projektet (Charter – European Cultural Heritage Skills Alliance), amelynek célja az európai kulturális örökség-szektor stratégiai fejlesztése, különös tekintettel a foglalkoztatottság növelésére.

 

A szakmai ajánlások sorában értékes eredmény a határokon átívelő múzeumi együttműködések szervezéséhez készített módszertani segédlet (Cross-Border Cooperation for Museums), ami széleskörű nemzetközi szerzőgárda, többek között Sári Zsolt közreműködésével jelent meg 2021 áprilisában.

 

Az elnöki köszöntőt követték a munkacsoportok beszámolói, majd tisztújításra került sor. A tagság megerősítette tisztségében David Vuillaume elnököt, a hét tagú vezetőségben pedig kétéves mandátumot kapott Dagmar Ingi (Észtország) és Liv Ramskjaer (Norvégia).

 

A 2022-es éves közgyűlés és NEMO-konferencia helyszíne Portugália lesz – reméljük, hogy immár személyes részvétellel!

 


Írta:
dr. Tóth Arnold
a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke

bezárás, muzeológia, múzeum, NEMO
2020-05-02 09:00
bezárás, felhívás, külföld, muzeológia, műhely, NEMO, virtuális
2020-11-05 14:00
digitalizáció, felhívás, múzeumandragógia, műhely, NEMO
2020-04-28 15:00