EN facebook

Digitalizáció és szerzői jogok - a NEMO újabb felmérése

KUTATÁS

2020-04-28 15:00

A COVID-19 okozta helyzet múzeumokra gyakorolt hatásai mellett a NEMO a digitalizáció és a szerző jogok témakörét is szeretné vizsgálni. Annál is inkább, mivel az egyre keresettebb online tartalmak jelenlegi és későbbi kezelése fontos kérdéseket vet fel.

 

Milyen kihívások és akadályok léphetnek fel az európai múzeumoknál gyűjteményeik digitalizálása és online elérhetővé tétele során? A NEMO Digitalizáció és IPR munkacsoportja szeretné részletesen vizsgálni ezt a kérdést, és felkéri a múzeumi szervezeteket és a múzeumokat, hogy vegyenek részt a szerzői jogok európai múzeumok digitalizálására gyakorolt ​​hatásáról szóló felmérésben.

 

A NEMO munkacsoport igyekszik megismerni a múzeumok digitalizálásának állapotát, különös tekintettel a szerzői jogi kérdésekre és a digitális egységes piaci irányelv (DSMD, Digital Single Market Directive) végrehajtási folyamatát. Erre alapozva a csoport felmérést készített három releváns célcsoport, a múzeumi szervezetek, a nemzeti minisztériumok és az európai múzeumok számára.

 

A kutatás céljai:

 

az európai múzeumokban folyó digitalizálás jelenlegi állapotának áttekintése, ideértve a szerzői jogi kérdéseket is.

 

a bevált gyakorlatok megismerése, közzététele (együttműködés a közös jogkezelő szervezetekkel, képzési stratégiák, programok, szerzői jogok kezelése, a DSMD végrehajtása)

 

útmutaztás biztosítása a múzeumi szervezetek számára az érdekképviseleti munkához, stratégiák és tanácsadás felállításához

 

az európai múzeumok jelenlegi, gyűjteményeik online elérhetővé tételére vonatkozó kihívásainak/akadályainnak meghatározása

 

 

Kérjük, amennyiben lehetséges, a hét végéig vegyenek részt a kutatásban

 

 

 

Forrás, borítókép: ne-mo.org