EN facebook

Nyugatról nézve – keletről nézve. Lothar Wolleh és Szilágyi Lenke művészportréi

KIÁLLÍTÁS

2021-09-12 07:00

A huszadik század egyik elismert német fotóművésze, Lothar Wolleh és napjaink egyik legjelentősebb magyar fotográfusa, Szilágyi Lenke művészportréiból válogatott anyag a Nyugat- és Kelet-Európa művészvilágának egy-egy legendás korszakába enged bepillantást.

 

Helyszín:
Collegium Hungaricum Berlin
(Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin)

Kurátorok:
Petró Zsuzska, Oliver Wolleh

 

Nyitva tartás:
2021. szeptember 1 0. – november 5.
H, K, P: 13:00 – 18:00
Sze, Cs: 13:00 – 20:00

 

A belépés ingyenes.

 

A kiállítás a Lothar Wolleh Raum együttműködésével jött létre.

 

A képeken kirajzolódó művészi attitűdök és erővonalak érzékletesen illusztrálják két párhuzamos kultúrkör művészének két eltérő korszakban adott válaszát ugyanarra a témára.

 

Lothar Wolleh képein a lencsevégre kapott művészek saját alkotói énjük szimbólumaként állnak előttünk a fotós által megalkotott stilizált színpadon. Bámulatos érzékenységgel tapint rá modelljei személyiségére és jeleníti azt meg a képi elemek segítségével. A belső ént kiterjeszti a kép teljes felületére, így az ember és a fotó összeolvad. Szilágyi Lenke egyszerű, keresetlen fotóin az ismert művészegyéniségek maszkja mögött megbújó magánembereket véljük felfedezni. Ez azonban illúzió. A fotós a fényképezőgép gombjára kattintva akaratlanul is manipulálja tárgyát: a pózt, a fényviszonyokat, a modell szakmájára utaló hátteret és a kompozíciót. Az ember továbbra is viseli maszkját.

 

Lothar Wolleh és Szilágyi Lenke képalkotó stílusa első látásra a portréfotózás két ellentétes pólusát képviseli, fotográfiáik azonban ugyanazt a küldetést teljesítik: a művész mint kulturális és társadalmi szimbólum ábrázolását.

 

Milyen következtetéseket von le a szemlélő harminc, negyven, vagy ötven év távlatából az arcképeket vizsgálva? Nyugat- és Kelet-Európa összeütközését látjuk, vagy egyszerűen két eltérő habitusú művész munkáit?


Lothar Wolleh (1930, Berlin - 1979, London) az 1960-as években kezdte pályafutását reklámfotósként, ezt követően kezdett el világhírű művészeket fotózni. A karrierje során lencsevégre kapott 109 művész között ott vannak a kortárs német művészet legjelentősebbalakjai. Képein látható többek között Gerhard Richter, Georg Baselitz, Joseph Beuys, Jean Tinguely, Christo, és Lakner László. A Collegium Hungaricum Berlin tárlatán Wolleh kelet-európai képzőművészekről készített fotóiból is mutatunk be válogatást.

 

Lothar Wolleh: Gerhard Richter portréfotója (a Lothar Wolleh Archívum jóvoltából)

 

A 2021-es Beuys 100 emlékév alkalmából a fotókiállítást a Lothar Wolleh archívumban őrzött, Joseph Beuys 1971-es stockholmi kiállításának előkészületi munkái során felvett dokumentációs fényképek vetítése kíséri. A tárlattal párhuzamosan a berlini Lothar Wolleh Raum tereiben látható Joseph Beuys & Lothar Wolleh „Das Unterwasserbuch-Projekt” című kiállítás.

 

Szilágyi Lenke (1959, Debrecen) a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése óta rendszeresen kiállít. Dolgozott képszerkesztőként, színházi és standfotósként, együttműködik színházakkal, filmprodukciókkal. Művészfotó-gyűjteménye elsősorban az 1980-as és1990-es évek kortárs művészeti és kulturális szcénájának fontos személyiségeit jelenítik meg, köztük Bak Imrét, Szirtes Jánost, Sugár Jánost, Bukta Imrét, vagy Perneczky Gézát.

 

 

 

Borítófotó:

Szilágyi Lenke: Bak Imre portréfotója (a művész jóvoltából) (1990)

 

díj, gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, műhely
2021-07-09 20:00
képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, művészettörténet
2021-08-24 20:00
képzőművészet, könyvbemutató, tárgy, természet
2020-03-02 18:00