EN facebook

Nyáresték a Skanzenben - Örmény hagyományok elevenednek meg az Erdély tájegységben

PROGRAMAJÁNLÓ

Ismét különleges programmal várja a látogatókat a szentendrei Skanzen. Augusztus 12-én Örmények Erdélyben címmel az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a Skanzen Erdély tájegységében. Ezen a nyárestén az érdeklődők betekintést nyerhetnek az Erdélybe települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaiba, zenéjébe és az örmény emberek életébe.

 

2023. augusztus 12. 13.00-21.00

 

A 13 órakor kezdődő eseményt dr. Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitja meg. Az Erdély épületegyüttes főterén a Kortárs&Balett Tánccsoport előadása után gasztronómiai bemutatón vehetnek részt az érdeklődők, ahol a tradicionális örmény étel, az angadzsabur leves elkészítésébe pillanthatnak bele. 16 órától örmény dalokat énekel a NUR zenekar, az irodalmat Távol az Araráttól címmel Várady Mária, az ANI – a Budavári Örmény Színház vezetője hozza közel. Az Urartu Örmény Színház táncosai népviselet-bemutatót tartanak, 18 órától zenél a balkáni dallamokat játszó Nevetek Zenekar, majd táncház következik a Bekecs Zenekarral.

 

 

 

Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében. Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal, és örmény eredetű szavainkkal is megismerkedhetünk.  A kézműves foglalkozásokon örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetnek a látogatók. A Korzó Kávéházban jellegzetes ételeket kóstolhatnak – dolmától a kutapig.

 

Hollósy Kornélia operaénekes

 

 

Az esemény támogatói és résztvevői az Örmény Kulturális Központ, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ, az Urartu Örmény Színház.

 

További információ a Skanzen honlapján olvasható.

 

 

beruházás, bővítés, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma
2022-05-20 07:00
Az év múzeuma, gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, programajánló
2023-06-02 07:00