Nézd meg a filmet: A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában

ISMERETTERJESZTŐ FILM

Magyar Múzeumok Online
2018-01-05 19:00

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában címmel tudományos ismeretterjesztő film készült az MTA BTK TTI „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport eddigi legfontosabb kutatási eredményeiről és felfedezéseiről. Az egy órás alkotás szakértő-főszereplője Pálffy Géza történész, a kutatócsoport vezetője. A forgatókönyvet írta és a filmet rendezte Bárány Krisztián, a filmet testvére, Bárány Dániel fényképezte.

 

A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című ismeretterjesztő film a magyarság első számú ereklyéje és legfőbb nemzeti kincse, a Szent Korona, valamint a magyar felségjelvények és királykoronázásaink eddig ismeretlen történeteinek felfedezésére hívja a nézőt. A Szent Korona tisztelete vitathatatlan és mind a mai napig töretlen. Sorsa nemcsak tükröződik a magyarság sorsában, hanem több mint ezer év alatt Magyarország történetének és államiságának legfőbb szimbólumává is vált. Ennek ellenére koronánk kalandos históriájának számos fejezetét napjainkig homály fedi. A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében 2012 közepe óta működő „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport szisztematikus kutatómunkával ezeket a fehér foltokat igyekszik feltárni és a nagyközönség számára is bemutatni.

 

 

A film egy jelenete: Bethlen Gábor 1622-ben visszadja az uralkodó megbízottjának a Szent Koronát. Forrás: Filmever

 

 

A Bárány testvérek mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A tudományos ismeretterjesztő filmben számos eddig ismeretlen koronázási kincsünk kerül első ízben alaposabb bemutatásra – például a legrégebbi koronás országzászló (1618), az első budai koronázás (1792) magyar királyi udvarmesteri pálcája vagy éppen egy elveszettnek hitt koronázási jelvény, az utolsó pozsonyi szertartáson (1830) használt koronázási cipellő. Emellett a nézők megismerkedhetnek a korona legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolásának keletkezésével, Sopron elfeledett 17. századi koronázóvárosi múltjával, valamint a korona keresztje elferdülésének legvalószínűbb rekonstrukciójával éppúgy, mint a magyar felségjelvény legizgalmasabb kalandjaival, a világhódító Szülejmán szultánhoz és Bethlen Gábor erdélyi fejedelemhez fűződő viszonyával, de még koronázásaink kulisszatitkaival is.

 

A filmben Dr. Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze mutatja be azt a páratlan gyémánt berakású koronázási pálcát, mellyel Pálffy Károly Jeromos celebrálta az 1792-es budai koronázás menetét. Dr. Gödölle Mátyás művészettörténész - szinten Magyar Nemzeti Múzeum - közreműködésében különleges koronázási portrékat és 18. századi festményeket ismerhet meg a néző. A Soproni Múzeumban Dr. Kelemen István történész magyarázza el, hogy miért is olyan értékes a soproni koronázás egyik tárgyiasult emléke, az a Sopronban őrzött a szövettáska, melyben a város vezetői felajánlották és átadták I. Lipótnak a város kulcsait. A kutató szerint Közép-Európában ez az egyetlen olyan fennmaradt táska, amely tanúskodik erről a ma már szinte teljesen ismeretlen diplomáciai gesztusról, melyet az alkotók illusztrált jelenetben színészekkel és hagyományőrzőkkel rekonstruáltak.

 

Az egy órás ismeretterjesztő filmet színészek és hagyományőrzők közreműködésével készített illusztrációk gazdagítják. A készítők legfőbb célja az volt, hogy a Szent Koronára, a koronázási jelvényekre és a magyar uralkodókoronázásokra vonatkozó legfrissebb felfedezések minél szélesebb körben ismerté válhassanak. Reményeik szerint az alkotás alkalmas lesz arra is, hogy televíziókban, filmszínházakban, s nem utolsósorban a történelemórákon vetítsék általános és középiskolákban egyaránt. Végül bíznak abban is, hogy eddig ismert és újonnan felfedezett koronázási kincseink bemutatásával munkájuk elősegítheti a magyar lakosság történeti ismereteinek elmélyítését és nemzeti identitásának erősítését is.

 

A Szent Korona hazatérésének 40. évfordulóján, január 6-án 19.50-től a Duna World tűzte műsorára A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet. Előzetes:

 

 

helytörténet, kiállítás
2017-11-13 09:15
látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, történelem
2017-10-10 12:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma, állapot
2018-03-12 19:00
arisztokrácia, gyarapodás, tárgy, történelem
2017-12-12 12:55
beruházás, intézmény, liget, látogató
2018-02-12 14:30