EN facebook

Népi Gyermekjátékok Olimpiája

ZALAEGERSZEG

2017-07-26 15:00

 

 

Repült a csizma, gurult a karika, a felhőkig szökött a rongylabda a becsvölgyei népi gyermekjátékok olimpiáján, amit a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai szerveztek a zalai megyeszékhelyen nyaraló Kárpát-medencei ifjúsági tábor és a becsvölgyei színjátszó tábor résztvevőinek. A II. Göcseji Dombérozó programjára tíz csapat jelentkezett, s az ügyes gyerekek jutalma a program végén a jégbe hűtött dinnye volt a nyári hőségben.

 

 

 

Egykor népszerű játékokat választottak a múzeumpedagógusok a gyerekek szórakoztatására, hiszen régen a ház körül található egyszerű eszközöket használták a nagyszüleink. Tőlük tudjuk: játszani mindennel lehet. Tegyük a szívünkre a kezünket, kinek a gyermeke nem játszott órákon át a földön talált fadarabbal, a vízparton talált kagylóval, a játszótéren felszedett kaviccsal, holott éppen előző nap vásároltuk meg a gyártók oly lelkesen kínált méregdrága fejlesztő játékát. A „mindig a legegyszerűbb a legnagyszerűbb-elméletet” tartották szem előtt a múzeum munkatársai is, amikor a programsorozatot összeállították. Erre volt példa a pénzdobás, amikor az apró pénzérmét kellett minél pontosabban a megadott távolságra dobni. De lelkesedést és ügyességet kívánt a karikahajtás, amihez ez alkalommal nem a szekérkerék levett fémabroncsát használták, hanem hullahopp karikát. De volt zsákban futás, bakugrás - amit itt Göcsejben hajdanán bakfüttyösnek hívtak - és rongylabda dobás is. De a legnagyobb vidámságot a csizmarúgás váltotta ki, amelyet széken ülve hátrafelé kellett lábról lerúgni. Volt, akire a nagy lendülettel útjára indított lábbeli azonnal a fejére hullott, de volt, akinél a tíz méteres mérőszalag sem volt elegendő az eredmény regisztrálásához.

 

 

 

A II. Göcseji Dombérozó szervezői mertek nagyot álmodni, s célul tűzték ki azt, hogy országosan is ismertté és elismertté teszik a zalai dombság e gyönyörű vidékét. Példaértékű, ahogy a tizenegy zalai település összefogott és megszervezték a nyári programkavalkádot, legyen szó színházról vagy képzőművészetről, gasztronómiáról vagy túrázásról. Göcsej a páratlan természeti szépségével, a szegek világával, a barátságos lakóival, a finomabbnál finomabb terményeivel és ételeivel sokkal közkedveltebb tája is lehetne az országnak. E kilenc napos programsorozat invitálja a hazai és külföldi vendégeket: látogassanak el Göcsejbe, ismerjék meg a helyi értékeket, élvezzék a programok nyújtotta élményeket, s ismerjék fel: „Szegek között Göcsej örök”.

 

 

Fotó: Arany Gábor

 

képzőművészet, kiállítás, művészet, technika, természet
2017-07-25 18:00
helytörténet, kiállítás
2017-07-14 08:10
kiállítás, kortárs
2017-07-13 08:12