EN facebook

Nemzetközi társadalmi innovációs díjat vehetett át a Skanzen

ELISMERÉS

A SozialMarie díj harmadik helyezettje lett a Skanzen Demencia Programja, amely egy speciális, életminőséget javító múzeumi foglalkozás demenciával élő időskorúak számára. A díjat ünnepélyes keretek között 2024. május 1-jén Bécsben vehette át a múzeum.

 

A díj azokat a közép-európai, jövőnket formáló társadalmi innovációkat jutalmazza, amelyek a társadalmi kihívásokra új megközelítésekkel, másokat ösztönözve kínálnak megoldásokat. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Demencia Programja nemzetközi szakértők értékelése után 288 - Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Magyarországról, Szlovákiából, Szlovéniából érkezett - pályázat közül letta SozialMarie díj 3. helyezettje.

 

A díj megfogalmazása szerint „ez a kezdeményezés újra értelmezi a múzeumok szerepét a demencia kezelésének kontextusában és olyan foglalkozásokat szervez, amelyek serkentik a kognitív képességeket és terápiás előnyökkel járnak. …A művészet gyógyító erejével támogatja a demencia által érintetteket. Ez az előremutató projekt egyesíti a kultúrát a gondoskodással, egyedülálló módszertani és mentálhigiénés erőforrást biztosítva.”

 

 

A Skanzen demencia foglalkozása során az idősek fiatalkorát idézik meg, így a helyszín, a foglalkozásvezetők öltözéke is az ötvenes és hetvenes évek közötti időszakra koncentrál. A Skanzen Kisalföld tájegységében kiszemelt házban egy 20. század közepe szerint berendezett szobába érkeznek a program résztvevői, amelyet a környezet hitelessé tétele érdekében olyan tárgyakkal egészítenek ki, amelyek ugyanezt a korszakot idézik.

 

A koncepció szerint nem egy foglalkozásra, hanem vendégségbe érkeznek a résztvevők a múzeumba, így könnyedebb, otthonosabb légkörben, az otthon hangulatát idézi a program. A szabad beszélgetés során a tárgyakhoz kötődő érzelmek, emlékek idéződnek fel. A tárgyak kiválasztásának alapvető szempontja, hogy minél több érzékszervre hassanak. A kínált forró italt korabeli bögréből fogyasztják el, a cukortartó látványa, a kiskanál felidézi fiatalságukat, a korban készült parfüm illatának hatására elfelejtett emlékek jutnak eszükbe.

 

díj, emlékezet, látogató, magazin, támogatás
2020-12-11 15:30
gyűjtemény, helytörténet, irodalom, képzőművészet, múzeumandragógia, műhely, néprajz
2023-07-13 19:00