EN facebook

Németh Marcell különleges domborművei a Damjanich János Múzeum új időszaki kiállításán

KIÁLLÍTÁS

2024-06-12 17:00

Konnexió címmel új időszaki kiállítás nyílik a Damjanich János Múzeumban 2024. június 14-én 15 órakor. Az augusztus 4-ig megtekinthető tárlat Németh Marcell szobrászművész eddigi közel két évtizedes munkásságát összegzi. A tárlat a szolnoki közgyűjtemény két időszaki egységében, az Időszaki kiállítások termében és a Folyosó Galériában valósul meg.

 

Németh Marcell a hazai kortárs fiatal művészgeneráció sajátos hangú, kiemelkedő művészegyénisége.1982-ben született Budapesten, ma is a fővárosban él. 2007-ben szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. Mintegy két évtizedes eddigi rendkívül aktív, autonóm művészi programjában konzekvensen domborműveket, reliefeket készít, jellemzően acélszobrászati eljárással.

 

Témáit szűkebb és tágabb környezetéből veszi, amelyek szakítanak a hagyományos, idilli táj vizuális leképezésével. A korai alkotásoktól a legfrissebbekig Németh Marcell nagyméretű acélszobrai, a legújabb fa és acél stégsorozatának elemei, valamint kísérleti kerámianyomatai egyaránt bemutatásra kerülnek a kiállításon, mely két nagyobb egységre tagolódik.

 

Németh Marcell: Exit II., 2020

vésett koracél lemez

100 x 100 cm

K-ARTS Művészeti Alapítvány

Fotó a művész jóvoltából.

 

Az Időszaki kiállítások termében korunk táj- és városábrázolásaira jellemző indusztriális tematikát bemutató nagyméretű acélreliefjei láthatók. A Folyosó Galériában több sorozat, így belső tereket ábrázoló korai kerámia-munkák, valamint a növényi motívumokban gazdag ablaksorozat egy-egy eleme kap helyet. Továbbá Németh Marcell legújabb, 2020 óta készülő, az ember természethez és környezethez való viszonyát szimbolikusan kifejező Vízről és Stég című sorozatok elemei tekinthetők meg.

 

Németh Marcell: Lámpák I-III., 2020 (részletfotó a kiállítási enteriőrből)

lézervágott rozsdamentes acéllemez

triptichon, egyenként 99,5 x 99,5 x 0,8 cm

 

„Domborműveim kiüresedett tereket, tájakat dolgoznak fel, melyekben az emberi kéz alkotta világ jelenik meg. Megfosztom a tereket a részletektől, és a lényeget koncentrálom a lemezbe. Minimális plasztikával az emberi szem és memória által befogható, legnagyobb teret akarom megalkotni. A kapcsolódás, a kötődés, a személyesség hiányán keresztül mutatom meg az esetenként zsúfolt köztes terek magányát. Csak talán pillanatokra, de leginkább magunktól elhárított gondolatokra terelem a hangsúlyt. A behelyezhetőség ürességén át kutatom, a befogadóban mi rejtőzik.”– vallja művészetéről az alkotó, Németh Marcell.

 

 

Konnexió című kiállítás megnyitójára 2024. június 14-én 15 órakor kerül sor a Damjanich János Múzeumban. A tárlatot Árvai-Józsa Kitty művészettörténész, a HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének munkatársa nyitja meg.

 

A kiállítás kurátora Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténész-muzeológusa.

 

A közel két hónapon át, 2024. augusztus 4-ig látogatható kiállításhoz több kísérőprogramot szervez a Damjanich János Múzeum: június 22-én 19 órakor és augusztus 4-én 16 órakor Németh Marcell tart alkotói tárlatvezetéseket, július 18-án 16 órakor pedig Egy fiatal művész karrierépítési lehetőségei címmel beszélgetésre kerül sor a kiállító művész és a kurátor között.

 

 

Németh Marcell: Vízről IV., 2023

festett acél, fa

65 x 66 x 1,5 cm

Fotó: Hegyháti Réka

 

 

Borítóképen:
Németh Marcell: Külső tér III., 2015 (részlet)

vésett, festett acéllemez

58 x 141 x 5 cm

Fotó a művész jóvoltából.

gyűjtemény, képzőművészet, kiadvány, könyvbemutató, látogató, műhely, programajánló
2024-06-06 20:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató
2023-08-03 16:00