EN facebook

IDŐRÉTEGEK - Nagy Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész alkotásaiból nyílt nagyszabású tárlat a Szolnoki Galériában

KIÁLLÍTÁS

2024-05-02 07:00

A Damjanich János Múzeum rendezésében, a Szolnoki Galériában 2024. április 27-én nyílt meg Nagy Gábor Munkácsy Mihály-díjas festőművész nagyszabású kiállítása Időrétegek címmel. Az alkotó, aki korábban a Szolnoki Képzőművészeti Társaság éves seregszemléjén elnyerte a Damjanich János Múzeum díját, most kettős jubileumának alkalmából mutatkozik be: idén 75 éves, és művészi pályafutása 50 éve indult.

 

Az alkotó széles körben tisztelt és elismert képzőművész, az 1970-es évek óta a hazai kortárs művészet meghatározó szereplője. Szolnokhoz is több szállal kötődik: csoportos kortárs tárlatok rendszeres kiállítója, emellett a város kulturális életéhez és művészközösségéhez szakmailag és barátilag is kapcsolódik.

 

Nagy Gábor 1949-ben született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakának elvégzését követően, 1974-től 2011-es nyugdíjazásáig a Főiskola, majd Egyetem kiemelkedő jelentőségű oktatója volt. Napjainkban is aktívan alkot és tanít, a NaN-art Rajztanoda és Grafikai Műhely vezető mestere.

 

 

Az Időrétegek című időszaki tárlat a Szolnoki Galéria kétszintes, de alapvetően egylégterű terében ugyanazt az átjárást kívánja megteremteni, amely a műfaji határokat nem ismerő Nagy Gábor sajátos védjegye: festményei, grafikái és plasztikái között erős motívumbeli és szellemi átjárások vannak. Tematikailag a portrék és a tájinspirációk, tájmetszetek szintézise is a tárlat, mely a korai munkáktól a legfrissebbekig az életpálya több alperiódusából prezentál.” – összegezte a tárlat koncepcióját Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze, egyben a kiállítás kurátora.

 

Nagy Gábor: Tiszagáti megfigyelés V., 2012
vegyes technika, papír
76×56 cm

 

Az Időrétegek című tárlat 2024. június 30-ig tekinthető meg a Szolnoki Galériában.

 

Nagy Gábor: Tiszagáti megfigyelés V., 2012
vegyes technika, papír
76×56 cm

 

A Damjanich János Múzeum gondozásában jelent meg Nagy Gábor legújabb, Elfelejtett portrék című tematikus katalógusa, amely a megnyitó napjától megvásárolható a Szolnoki Galériában és a Damjanich János Múzeumban.

 

 

gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00
gyűjtemény, helytörténet, kiállítás, látogató, Magyar Géniusz Program, régészet
2023-08-25 16:00