EN facebook

FESTENI MINDIG JÓ – TENK 80 a Szolnoki Galériában

KIÁLLÍTÁS

2023-08-03 16:00

Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész 80. születésnapján nyílik jubileumi kiállítás Festeni mindig jó – Tenk 80 címmel a Szolnoki Galériában. A nagyszabású pályaösszegző tárlat helyszínét a művész több évtizedre visszanyúló aktív szakmai és személyes kapcsolódásai adják Szolnok várossal és kulturális intézményeivel.

 

Tenk László 1943. augusztus 8-án született Nagybányán. 1961–1966 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, 1970-től rendszeresen kiállító művész, 1970 és 1975 között a debreceni Nagyerdei Művésztelepen élt. 1975-ben Budapestre költözött, azóta is a fővárosban él és alkot. Nemcsak autonóm művészeti munkássága, hanem művészetszervező és művészettámogató tevékenysége is jelentős. 1990-ben feleségével létrehozták a T-ART Alapítványt, amelynek azóta folyamatosan ellátja elnöki feladatait. Valamennyi jelentős hazai képzőművészeti seregszemlének visszatérő és elismert kiállító művésze. Eddig mintegy 100 egyéni kiállítása valósult meg, és munkásságát 39 díjjal ismerték el.

 

Képiró Ágnes, Tenk László és Dr. Horváth László sajtótájékoztatót tartanak a Szolnoki Galériában a 2023. augusztus 8-án nyíló kiállításról

 

A 80 éves Tenk László tiszteletére nyíló, pályaösszegző tárlat a korai alkotásoktól kezdve a legfrissebbekig mutat be gazdag válogatást, a festő műterméből érkező művek mellett közgyűjteményekből és számos magángyűjteményből válogatva. A Szolnoki Galéria karzatán a 2000 előttialkotások, a földszinten az ezredforduló óta készült művek tekinthetők meg, valamint a bejáratnál különböző alkotói korszakokban készült önarcképek fogadják a látogatókat. A kiállítási anyag mintegy félévszázados alkotói periódust fed le, a legkorábbi festmények a hetvenes években, a legutóbbiak 2023-ban készültek. A kiállításon a Tenk-életműre jellemző kulcsmotívumok, így az antropomorf fák, a festmények alján és szélén ábrázolt, az épített vagy természeti környezetből kisétáló önarckép-figurák, az enigmatikus tájak és mediterrán városképek mellett hangsúlyos szerepet kapnak a legújabb, betegségek és a háború hatására keletkezett reflexiók: a kuporgó, szorongó alakok ábrázolásai. – összegezte a kerek évfordulón nyíló tárlat tematikáját Képiró Ágnes, a Damjanich János Múzeum művészettörténésze, a kiállítás társkurátora.

Tenk László Munkácsy Mihály-díjas festőművész kiállítása a Szolnoki Galériában

 

A kiállítás alkalmából Mert Festeni jó! címmel a művész kiadásában katalógus jelenik meg, melyben az alkotó személyes gondolatai mellett a lánya, Tenk Dóra meghitt, érzelmes visszaemlékezései révén ismerhetjük meg mélyebben édesapja gondolkodásmódját.

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők 2023. augusztus 8-án 16 órára a Szolnoki Galériába FESTENI MINDIG JÓ – TENK 80 című kiállítás megnyitójára, valamint 2023. augusztus 12-én 14 órára a Mert Festeni jó! című kötetbemutatójára.

 

 

A Tenk László által alapított T-ART Alapítvány 2022-ben együttműködési megállapodást kötött a Damjanich János Múzeummal, ennek köszönhetően letéti anyagként az alapítvány rangos kortárs képzőművészeti gyűjteménye fokozatosan a Damjanich János Múzeum gondozásába kerül.

 

 

Kepek: Ádám Adrienn

gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, látogató, programajánló, téma
2023-02-09 07:00