EN facebook

Német múzeumok kurátori állást kínálnak ukrán és orosz menekülteknek

2022-05-08 13:00

Egy március 21-én megjelent cikk szerint a berlini Ernst von Siemens Művészeti Alapítvány (Ernst von Siemens Kunststiftung) ukrán menekült kurátorok számára dolgozott ki egy évre szóló mentőprogramot. A cikk beszámol a program ötletéről, koncepciójáról és az eddig csatlakozott intézményekről.

 

Mivel tudósítások szerint eddig közel 5,7 millió ukrán hagyta el hazáját, egy berlini székhelyű alapítvány ukrán és orosz menekült kurátoroknak kínál fel munkalehetőséget. Az Ernst von Siemens Művészeti Alapítvány gyorsított eljárásban hozta létre a programot, melynek keretében bármelyik német múzeum kedvező feltételekkel alkalmazhat olyan kurátort, aki korábban ukrán múzeumban dolgozott. Pénzügyi támogatásuk egyéves időtartamra szól.

 

Martin Hoernes, az alapítvány főtitkára olyan orosz kurátorok befogadására is kiterjesztette a programot, akiket háborúellenes álláspontjuk miatt az üldöztetés veszélye fenyegetett, ezért kénytelenek voltak nyugatra emigrálni. Az alapítvány eddig két orosz kurátornak ajánlott fel támogatást, de ők visszautasították a lehetőséget, mert véleményük szerint az ukránoknak, akik Putyin agressziójának áldozatai, nagyobb szükségük van ezekre az állásokra.

 

A 22 éves Anna Petrova, a program egyik támogatottja, alig egy hónappal ezelőtt még az ukrajnai Odesszai Művészeti Múzeum segédkurátora volt. Ma már menekültként él Németországban. Anna visszaemlékszik múzeumi munkatársai idegességére az orosz invázió előestéjén. Szerinte akkor senki nem gondolta, hogy ekkora veszélyben van az országuk. Február 24-én, mikor Oroszország elkezdte bombázni az Odesszán kívüli falvakat, Petrova hajnali 5-kor a robbanások hangjára ébredt. 6 órakor már kollégáival együtt a múzeumban voltak, hogy becsomagolják és biztonságba helyezzék a kiállított festményeket. Később csatlakoztak hozzájuk önkéntesek az odesszai művészeti közösségből, akik szeretett múzeumuk gyűjteményének megmentésére siettek.

 

 Odesszai Művészeti Múzeum, forrás: Odessa Journal

 

Másnap Petrova, 12 éves bátyjával és édesanyjával együtt átkelt a moldovai határon. A három országon át vezető, fárasztó utazás után végül Németországba értek. Új beosztásában Petrova egy német múzeumok számára készülő, ukrán nyelvű audio guide-on dolgozik.

 

Hoernes szerint a kurátor-menekültek támogatásának ötlete a háború első napjaiban merült fel benne. Az alapítványnak már volt tapasztalata a vészhelyzeti programok kidolgozása terén: a Covid-19 járvány idején segélyvonalat alakítottak ki német restaurátorok számára, akik nem álltak kapcsolatban múzeumokkal.

 

Anastasia Yurchenko, a németországi Gotha városában található Friedenstein Kastély Alapítványának proveniencia kutatója, a kezdetektől fogva részt vesz az Ernst von Siemens vészhelyzeti projektjeiben. Yurachenko a háború első napjaiban kétségbe volt esve – az ukrajnai múzeumi közösséghez tartozó barátai folyamatosan hívogatták őt, de bármilyen segítségnyújtás lehetetlen volt. Ezzel az új programmal változott a helyzet. Szerinte egyszerre kihívás és kiváltság a művészettörténészek és a német intézmények közötti közvetítő szerep betöltése.

 

Eddig három drezdai, három berlini, két augsburgi, egy gothai, egy potsdami és egy lübecki múzeum már készen áll az ukrán kurátorok fogadására, és a résztvevő intézmények listája gyorsan bővül. A csatlakozott intézményekről bővebben az alapítvány tájékoztatójában olvashatunk.

 

Yurchenko reméli, hogy más országok, vagy független európai és amerikai múzeumok is átveszik az alapítvány programját.

 

Cikk forrása: Konstantin Akinsha: German museums offer curator jobs to Ukrainian and Russian refugees

 

Borítókép: Maria Primacsenko: Dove of Peace

felhívás, gyűjtemény, NEMO, Pulszky Társaság, téma
2022-04-01 21:00
örökségvédelem, szervezet, téma
2022-03-08 07:35