EN facebook

MúzeumTrip 18. Interjú Horváth László szolnoki múzeumigazgatóval

Interjú

2020-11-19 08:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum után a szolnoki Damjanich János Múzeum  lát vendégül  bennünket. A központi épület után a Tabánba és a Szolnoki Képtárba mentünk,  majd a Szolnoki Galériába vezetett az utunk, utána pedig egy lakodalmi témájú múzeumpedagógiai mintaprojektet próbáltunk ki.  Zárásként dr. Horváth László múzeumigazgatót kérdeztük a pandémia hatásáról. 

 

 

Hogy érintette, érinti a Damjanich János Múzeumot a világjárvány, az ahhoz kapcsolódó bezárások, korlátozások?

 

Bizonyos tapasztalatokat a tavaszi bezáráskor már kényszerből megszereztünk. Legfőbb törekvésünk nem lehet más, minthogy minden dolgozónk állását és munkabérét képesek legyünk a fenntartó felé is megvédeni. Tavasszal ez sikerült, de most késő ősszel teljesen üres Szolnok város kasszája, és a neheze csak '21-ben várható. Hihetetlen kemény költségvetési tárgyalásaink már jelenleg is tartanak. Mi nyilván csak a múzeum és maximum a kulturális terület gondjait látjuk, ők jóval szélesebb és nagyobb válságot kell, hogy menedzseljenek. (Nem látunk bele a nagy egészbe, de közvilágítás, tömegközlekedés, védekezési kiadások, stb. biztos nyomasztó gond.)

Egy speciális problémát külön is jelzek. Az év második részében kiemelkedő bevételünk volt termek bérbeadásából. Számtalan tanfolyam, nyelviskola, továbbképzés, OKJ-s program kötött ki nálunk. Nyilván az iskolákból kiszorulók találtakmeg bennünket. Az összes péntek délután, este, a teljes szombat foglalt volt, s éppen mára vasárnapokat osztottuk volna be, amikor bezárni kényszerültünk. Jelenleg semmilyen bevételünk nincs, régészeti ásatás sem folyik, s ha a műtárgyvédelmet, digitalizálást, restaurálást, kötetszerkesztést, kutatást pörgetjük föl, az is többlet pénzigénnyel jár.


Jelen pillanatban az ország többi múzeumához hasonlóan a Damjanich János Múzeum kiállításai sem látogathatók. Milyen online programokkal készülnek, hogy tartják a kapcsolatot a közönséggel?

Talán még szerencsésnek is mondhatjuk magunkat, mert 2019-ben egy nagy honlap-korszerűsítési pályázatot fejeztünk be sikerrel. Így technikailag viszonylag korszerűek, felkészültek voltunk a járvány kitörésekor. A korszerű honlap által nyújtott szolgáltatásokatnem részletezem, meg lehet nézni (ezen a linken). 

Arra viszont büszkén kitérek, mennyi kreativitás van kollégáimban. A „Múzeumok Őszi Fesztiválja” idején meghirdetett pályázatok, felhívások, játékok, illetve azok hozadékai pont most érnek be. A múzeum épülete előtt díjakat adtunk át a helyezetteknek pl. „Az én kedvenc műtárgyam” vagy „Az én kedvenc szolnoki sétaútvonalam” témákban. Itt nem volt műfaji megkötés, érkezett rajz, fotó, leírás, stb. minden kategóriában.

 

 

 

Másrészt elindítjuk a „Játék és múzeum 2 percben” vetélkedőnket az online térben, valamint mától tematikus hetekkel készülünk, hogy az egyelőre 30 napra meghirdetett zárlatban a néprajzi, képzőművészeti, történeti, régészeti, közönségkapcsolati osztály a maga kis színeseivel, érdekességeivel, játékaival koncentráltan készülhessen. Illetve jó gondolat – már a nagyközönség és a fenntartó felé is – hogy amolyan interjú formában kollégáink, kutatóink, szakembereink beszámolnak az épp végzendő munkájukról, feladataikról.

 



Milyen szakmai feladatok kerülnek előtérbe, amikor a közönség nem látogathatja az intézményt?

 

Nyilván a folyamatosan gondot okozó revízió és raktárrend kerül előtérbe, illetve a digitalizáció kell, hogy nagyobb lendületet kapjon. Aki teheti, a publikálásnak, évkönyv előkészítésnek, megírásnak hasal neki. Egy hatalmas, több megyét érintő gepida-katalógus készül a régészeknél, melyet Kecskeméttel közösen jövőre szeretnénk megjelentetni. A teremőrökkel, frontszemélyzettel pedig az állandó kiállításaink karbantartását végezzük. Némelyik tárlat közel húsz éves. Megérett a felfrissítésre, feliratok cseréjére. A baj az az, hogy bármihez nyúljunk is, előbb-utóbb kiadás is jelentkezik vele. Már pedig ezt kellene elkerülni!

 

A HVG múlt heti száma szerint  számottevően javított korábbi pozícióján az értékes képzőművészeti anyaggal rendelkező szolnoki Damjanich Múzeum. Igaz, a tavalyi 53 ezer vizitáló közül 51 ezren jegyvásárlás nélkül tekinthették meg az egyik legszegényebb hazai megye gyűjteményét, amelybe mindössze 275 látogató váltott teljes árú, 1487 pedig kedvezményes belépőt. Minek köszönhető ez a változás?

 

A múzeumok látogatottsága köztudottan szorosan összefügg az adott térség, település turisztikai vonzerejével. Az utóbbi években Szolnokon nagyon sok turisztikai beruházás valósult meg, és vannak folyamatban lévő fejlesztések.

A múzeum lehetőségeihez mérten újítja meg állandó kiállításait. Az új Szolnoki Képtárat 2014-ben nyitottuk meg, és 2019-ben – részben új koncepciót követve – kiegészítettük a raktáraink mélyén rejtőző, az állandó kiállítás korábbi tematikájába nem illő remekművekkel. Online jelenlétünk erősödése további látogatószám-növekedést generált.

 

Milyen hasonló fejlesztések valósultak meg az előző években?

 

Az elmúlt évek „fejlesztései” nem a hagyományos értelemben vett fejlesztések. Innovatív megoldásokat keresünk. Megújult múzeumi kínálatunkkal új színek kerültek programjaink palettájára. Méltán büszkélkedhetek azzal, hogy három ízben is elnyertük a Múzeumpedagógiai Nívódíjat, és egy különdíjra is érdemesnek találta a szakma programjainkat.

 

Ha a világjárvány enyhül, 2021-ben mivel készülnek a következő évre?

 

2020-ra nagyszabású terveink voltak a kiállításainkat illetően, amelyek egy pillanat alatt szertefoszlottak. Váratlanul kellett az általunk megszokott személyes térből egy új dimenzióra áttérnünk. Erre kell felkészülnünk a következő esztendőben is. Az idén tervezett kiállítások egy részét sikerül 2021-re átszervezni. A régészeti állandó kiállításunk megújítása zajlik jövőre is. Terveink szerint 2022-ben már birtokba vehetik a látogatók.

Áttérve a virtuális térre, örömmel számolhatok be arról, hogy pályázati forrásból a múzeum gyűjteményéből egy átfogó virtuális kiállítás valósul meg.

emlékezet, építészet, helytörténet, múzeum, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-11-03 20:00
kiállítás, MúzeumTrip
2020-11-06 20:00