EN facebook

MúzeumTrip 18. - 160 éves a szolnoki Damjanich János Múzeum épülete

2020-11-03 20:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. Vác, Pásztó, Gyula, Debrecen, Szentendre, Csorna, Tapolca, Győr és Mohács, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Eger, Nyíregyháza, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum után a szolnoki Damjanich János Múzeum  lát vendégül  bennünket.

 

 

160 éve, 1860-ban épült fel Szolnok város főterén a Magyar Király Szálloda, a jelenlegi Damjanich János Múzeum impozáns épülete.

 

1860-ban a korszak sikeres vállalkozója, Obermayer Lajos építtette fel a város harmadik emeletes épületét Szolnok főterén későklasszicista stílusban. A szolnoki piactér északi oldalán elhelyezkedő épület a 19. század második felére jellemző városias beépítéssel a tér közvetlen közelében kapott helyet, amelynek közepén elhelyezett kocsibejáróján hintókkal hajthattak át a nevezetes Magyar Király Szálló vendégei.


A jubileumi év kapcsán elengedhetetlen megemlíteni Hild Viktor nevét, aki a múzeum és könyvtár megalakításának ötletét vetette fel 1902-ben. Hild Viktor terveinek az I. világháború útjába állt, ezt követően dr. Balogh Béla Szolnokra érkező tanár valósította meg társadalmi összefogással a múzeumi gyűjtőhely szervezését az 1930-as évek elején.

 

 

1945 után Balogh Béla tanítványa, Kaposvári Gyula vette át az intézmény rendezési és szervezési munkálatait. Az első szolnoki muzeológus, későbbi igazgató nevéhez köthető a múzeumi gyűjtőhely tényleges múzeummá szerveződése Szolnokon. Az intézmény első kiállítása a Szolnoki csata címmel nyílt 1949. március 5-én az 1848–49-es forradalom és szabadságharc Szolnok és Abony közötti csatájára emlékezve. A tavaszi hadjárat nyitányaként lezajló csatában a császári erők felett szerzett magyar győzelemben kiemelt szerepet töltött be Damjanich János honvéd vezérőrnagy, akinek nevét a szolnoki intézmény 1952 óta viseli.

 

 

Szolnok város főterén, a Kossuth tér 4. szám alatti épületet 1952 végén vette használatba az intézmény, amely jelenleg 8 állandó kiállításnak, - köztük a 2019 októberében  megújult Szolnoki Képtárnak - és 3 havonta megújuló időszaki kiállításoknak ad otthont képzőművészeti, néprajzi, régészeti és történeti témákban. A múzeum néprajzi kiállításai a tájegységre jellemző népművészeti ágakat és a paraszti kultúrát mutatják be, míg a régészeti kiállításokban az őskortól egészen a török kor végéig megismerhetik a megye történetét a látogatók. A 670m2 alapterületen elhelyezkedő Szolnoki Képtár a neves Csontváry Kosztka Tivadar, Ámos Imre, August von Pettenkofen, Pólya Tibor és számos ismert Szolnokon élt és alkotó művész alkotásai mellett az ország legnagyobb Mednyánszky-gyűjteményével büszkélkedhet.

Az 1990-ben komplett rekonstrukciót kapott műemléképületben Szolnok Megyei Jogú Város és Jász-Nagykun-Szolnok megye örökségét gyűjti, őrzi és az érdeklődők számára közzéteszi a Damjanich János Múzeum.

 


A Pulszky Társaság által 1996-ban alapított Az Év Múzeuma címet a kiemelkedő szakmai és kiállítási eredményeiért két alkalommal is a szolnoki Damjanich János Múzeum kapta, először 1996-ban majd 2004-ben. Három alkalommal kapott múzeumpedagógiai nívódíjat a múzeum, a Tabán 24., a KépTárMutató és a HátTérKép programért. 2019-ben pedig a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott Múzeumpedagógiai különdíjban részesült az "ÚJRADIZÁJNOLVA" című élményszerű, gyakorlati ismeretátadási programnak köszönhetően.

képzőművészet, kiállítás, művészettörténet
2019-10-08 12:00
helytörténet, kiállítás
2019-08-14 08:48