EN facebook

Megújult a Szolnoki Képtár

GYARAPODÁS és KIÁLLÍTÁS

2019-10-08 12:00

Megújult a Damjanich János Múzeum képzőművészeti állandó kiállítása, a Szolnoki Képtár.

múzeum több mint nyolc évtizedes szakmai munkája során folyamatosan gyűlnek az értékes műtárgyak, melyek legfontosabbjait időszakos kiállításokon ugyan bemutatják, de azok azután visszakerülnek a raktárak mélyére. Ám a folyamatos gyűjteményezés időről időre szükségessé teszi, hogy a szakemberek átgondolják kiállításaikat.


múzeum munkatársai is ezt tették, mikor a közelmúltban egy magánszemély értékes festményeket helyezett el a múzeum képzőművészeti gyűjteményében. Az alkotások az állandó kiállításnak díszére váltak, a gyűjteményt átvizsgálva számos felbecsülhetetlen értékű műalkotás került újra a figyelem középpontjába, melyek kiállításához a meglévő tárlat koncepciójának újragondolása volt szükséges. A Szolnoki Képtárban eddig a látogatók a Szolnoki Művésztelep történetével ismerkedhettek meg, valamint az utolsó kis teremben a Barcsay Jenő által a múzeumra hagyott
Mednyánszky László-festményekkel. A 17 Mednyánszky-festmény mellé most kikerült a többi, eddig raktárban őrzött Mednyánszky-alkotás is, és ezzel Szolnok büszkélkedhet az ország legnagyobb Mednyánszky-kiállításával, amely a szakemberek számára ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a művészetszerető közönség számára.


A hangsúly természetesen továbbra is a Szolnoki Művésztelep történetén van, de a meglévő tárlat ott is számos frissen bemutatott művel bővült, így Pettenkofen, Bihari Sándor, Deák Ébner Lajos, Boruth Andor, Bernáth Aurél műveivel. Emellett újdonságként bemutatásra kerül a XX. századi magyar mesteriskola is, ahol a látogatók a szolnoki kolóniával egy időben alkotó legkiválóbb magyar alkotók, Csontváry Kosztka Tivadar, Ámos Imre, Czigány Dezső, Berény Róbert, Anna Margit alkotásaiból láthatnak ízelítőt.

 


Az újonnan bemutatott alkotások közül kiemelkedik Csontváry Őz tanulmánya, amely a jeles magyar festő korai műve, abból a korszakából, mikor már tudatosan készült nagy festményei megalkotására. Valamint Ámos Imre, méltán világhírű Szolnoki vázlatfüzete, melynek jelentősége a hasonló sorsú Radnóti Miklós Bori noteszéhez mérhető.


A kiállított műtárgyak válogatásánál jelentős szempont volt az is, hogy többségük olyan legyen, melyet nemes lelkű adományozók ajándékoztak a szolnoki múzeumnak, abból a célból, hogy azt a múzeum mindenki számára
közkinccsé tegye, az állandó kiállításon bemutassa. Az újonnan kiállított műtárgyak értéke megközelíti az 500 millió forintot.


A megújult Szolnoki Képtár 2019. október 9-től látogatható a Damjanich János Múzeum első emeleti állandó kiállításán.

helytörténet, kiállítás
2019-08-14 08:48
kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja, programajánló
2017-09-28 10:00