EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Szépművészeti Múzeum

2020-03-25 14:00

Bár sok múzeum kínál izgalmas online tárlatokat, videós tartalmakat, blogbejegyzéseket, oktatási segédanyagokat, sokan nem ismerjük őket és a múzeumi élmény alatt csak a személyes tárlatlátogatásra gondolunk.

 

#múzeumozzaszobádból sorozatunkban most a Szépművészeti Múzeum mutatja be, milyen online tartalmakat kínál az egyéni virtuális látogatóknak, illetve a pedagógusoknak és a diákoknak.

 

 

Ezúttal a Szépművészeti Múzeum virtuális tárlataival ismerkedünk, felfedezzük a múzeum izgalmas gyűjteményi anyagait, és utánanézünk, hogy milyen művészettörténeti ismereteket szerezhetünk kisfilmjeiből és játékos tárlatvezetéseiből.

 

Tematikus túrák

 

Szépművészeti Múzeum honlapján tíz izgalmas útvonaltippet találhatunk a legkülönbözőbb témákat érintve. Barangolhatunk virtuálisan az állandó kiállításokban a párkapcsolat vagy az anyaság témáját vizsgálva, de megismerkedhetünk Leonardo követőivel, szentekkel és angyalokkal, vagy éppen a gyűjtemények szakállt viselő férfiúival. Mindezek mellett, ha még nem volt alkalmunk megtekinteni A Kelet vonzásában című időszaki kamarakiállítást, akkor most csemegézhetünk annak metszeteiből is.

 

 

 

Forrás: Szépművészeti Múzeum

 

Rubens mozgásban

 

A múzeum honlapján tizenkét kisfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők a nagy sikerű Rubens, Van Dyck és a flamand festészet fénykora kiállításhoz kapcsolódóan: a mini tárlatvezetések bepillantást nyújtanak a festmények keletkezésének történetébe, a kurátorral és a múzeum igazgatójával készült interjúk számos érdekességet rejtenek, míg a kiállítás építéséről szóló anyagok az apró kulisszatitkokat is felfedik.

 

  Videó: ÖLELKEZŐ PÁR - Online tárlatvezetés Tóth Bernadett művészettörténészel

 

 

Michelangelo mozgásban

 

Hat kisfilm közül is válogathatunk a tavalyi A test diadala. Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet című grafikai kiállításhoz kapcsolódóan: a kisfilmek betekintést nyújtanak a kiállításépítés kulisszái mögé, a kiállítás kurátora mesél a kiállítás tudományos előkészületeiről, a restaurátorok pedig a reneszánsz rajzeszközök világába kalauzolnak el minket.

 

  Videó: MICHELANGELO 3... 2... 1...

 

 

 

 #múzeumozzaszobádból

 

 

 

film, gyűjtemény, látogató, #muzeumozzaszobadbol, restaurátor, történelem
2020-03-19 21:30
muzeológia, múzeum, #muzeumozzaszobadbol
2020-03-18 13:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, művészettörténet, pedagógus, programajánló, tanulás, tárgy
2020-03-20 15:00