EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

2020-03-18 13:00

#múzeumozzaszobádból sorozatunk következő bemutatkozója a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), akik  elsősorban a koronavírus miatt zárva tartó muzeális intézmények munkatársait segítik online elérhető szakmai tartalmakkal.  Ezzel szeretnék  motiválni  például a digitális múzeumi tartalmak témájában való minél szélesebbkörű tájékozódást és a hatékony otthoni önképzést. Ahogy megfogalmazzák: A múzeumoknak is válaszolniuk kell a társadalmi átalakulásokra és a technológia fejlődésével létrehívott változásokra! 

 

A MOKK Tudástára ingyenes regisztrációt követően könnyen elérhető. Itt a szakmai kiadványoktól kezdve, a jó gyakorlatokat bemutató dolgozatokon át a tájékozódást segítő szakirodalmi ajánlóig sok hasznos tartalommal találkozhat az érdeklődő. Ezen belül található A Múzeumi iránytű sorozat, ami pedig kifejezetten a szakma számára szeretne korszerű kérdésekre elméleti és gyakorlati válaszokat adni, elgondolkodtatni.

 

 

 

Digitális múzum

 

2020. március 16-tól a MOKK ingyenesen letölthetővé tette a Múzeumi iránytű sorozatuának 12. számaként megjelentetett Digitális múzeum című kötetet, mely eddig fizetős rendelés útján volt csak elérhető.

A Digitális múzeum című kötetben a gyakorlat-orientált hazai körképet két általánosabb fejezet helyezi kontextusba. A múzeum 21. századi szerepét és közönségével való kapcsolatát, valamint a gyűjtemények széles körű megosztását és a digitális stratégiaalkotás távlatát hat tanulmány mutatja be. A legújabb digitális technológiák mibenlétéről, múzeumi alkalmazási lehetőségeiről, az interdiszciplináris keretek között megvalósítandó tervezés elveiről, valamint a látogatói használat kiértékelésének módszertanáról és tanulságairól pedig záró fejezetben esik szó. 

A Digitális múzeum című kötetben a gyakorlat-orientált hazai körképet két általánosabb fejezet helyezi kontextusba. A múzeum 21. századi szerepét és közönségével való kapcsolatát, valamint a gyűjtemények széles körű megosztását és a digitális stratégiaalkotás távlatát hat tanulmány mutatja be. A legújabb digitális technológiák mibenlétéről, múzeumi alkalmazási lehetőségeiről, az interdiszciplináris keretek között megvalósítandó tervezés elveiről, valamint a látogatói használat kiértékelésének módszertanáról és tanulságairól pedig záró fejezetben esik szó. 

A tanulmányok szerzői között – a téma alapvetően interdiszciplináris jellegét mintegy illusztrálva –megtalálhatók a múzeumok gyakorlati és elméleti szakemberei, intézményi és ágazati vezetői, valamint tervezőművészek, informatikusok és a kommunikációtudományok képviselői egyaránt.

 

 

Digitális múzeumi tartalmak a köznevelés szolgálatában 

 

Ugyanezzel a céllal hamarosan honlapunkon is közzétesszük a Múzeumi iránytű sorozat 24. számaként megjelent Digitális múzeumi tartalmak a köznevelés szolgálatában című kötetünket is. Ez a kiadvány a digitális múzeumi tartalmak köznevelési célú fejlesztésével és felhasználásával kapcsolatban nyújt módszertani támogatást. Segít eligazodni a témában releváns hazai és nemzetközi folyamatok, kutatások és jó gyakorlatok között, különös tekintettel a digitális platformok és eszközök, pedagógiai segédanyagok és applikációk múzeumi felhasználását illetően.

 

Modern múzeumi interpretáció

 

A MOKK honlapján található Tudástárból már elérhető a Múzeumi iránytű sorozat 23. számaként megjelent Modern múzeumi interpretáció című kötetünk, mely az új múzeumi interpretációs módszertan közvetítőjeként a látogatók digitális múzeumi tartalmakkal történő elérésére is kitér. 

 

 

Új munkatársként a múzeumban

 

Letölthető továbbá az Új munkatársként a múzeumban című kötet is, benne múzeumi alapismeretek múzeumi munkatársaknak, HR alapok vezetőknek, segítség az otthoni önképzéshez. A Múzeumi iránytű sorozat 26. számaként megjelent kiadvány utolsó fejezete egy, a múzeumi területen ma még újdonságnak számító témával, az emberi erőforrás menedzsmenttel foglalkozik, mely segítséget nyújthat a múzeumok vezetőinek, illetve az új munkatársak kiválasztását, beilleszkedésének irányítását, mentorálását végzők számára.

 

Forrás: MOKK, Módszertani kiadványok

 

A Múzeumi iránytű sorozat eddig megjelent összes kiadványáról az alábbi gyűjtőoldalon keresztül tájékozódhat: ITT

gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-03-16 13:30
kiállítás, látogató, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tárgy, történelem, virtuális
2020-03-17 11:00