EN facebook

Múzeumok Éjszakája a Nemzeti Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-06-24 18:00

2021 júniusa a múzeumok körében is az újraindulás időszaka, amikor az online-ból az analóg térbe térnek vissza: idén a nyári napforduló a múzeumok számára is fordulópont. A kényszerű bezártság időszakában felüdülést, szórakozást, kikapcsolódást nyújtó múzeumi szakemberek a Múzeumok éjszakáján élőben várják a közönséget – végre – az eredeti tárgyak között.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársainak életre szóló tapasztalat volt, hogy az utóbbi időszakban százezreknek tudtak a virtuális térben múzeumi élményt biztosítani, de a múzeum atmoszférája, az eredeti tárgyak aurája mégiscsak valós időben és térben élhető meg. Most a Múzeumok Éjszakáján régészek, történészek, muzeológusok, restaurátorok és múzeumpedagógusok közös ünnepre invitálják a látogatókat, hogy együtt merüljenek el az évszázadok és évezredek történeteiben. A Magyar Nemzeti Múzeum színes könyvvásárral, tárlatvezetésekkel, játékokkal, élő múzeummal és ismeretterjesztő programokkal várja az érdeklődőket az idei Múzeumok éjszakáján, ahol az is kiderül, „Az Év Múzeuma 2021” díj jelöltjeként elnyeri-e ezt a rangos elismerést az 1802 óra működő közintézmény.

 

 

Programkínálat:

 

14:00-15:00 – Újkőkori (siker)sztori
Lehet-e egy 7000 éves történetet rekonstruálni? Milyen története lehet egy őskori közösségnek írásbeliség nélkül? Érdekes, tanulságos lehet egy ilyen ősi sztori a rohanó modern világban? A történet középpontjában Hódmezővásárhely-Kökénydomb, egy késő újkőkori közösség áll, mely a Kr.e. 5. évezred elején virágzott a Dél-Alföld vízi világában. A cselekmény lényeges elemei a természet megszelídítése, a környezettudatosság, a közösségszervezés és még jónéhány, a napi sajtóból is ismerős fogalom. A régészettudomány 21. századi módszerekkel igyekszik az ősi közösségeket vizsgálni, s közben a történelem utáni kor problémáiba ütközik.

 

14:00 - Díjváró
Június 26-án 11 órakor derül ki, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum 'AZ ÉV MÚZEUMA 2021" vagy "AZ ÉV MÚZEUMA 2021 díj jelöltje" megtisztelő címet nyeri el. A múzeum számára már a megmérettetésen való részvétel is kitüntetés, hiszen nem pályázott, hanem az elmúlt időszakban nyújtott teljesítménye alapján mások jelölték őket. Fogadjuk együtt a díjátadóról érkezőket!

 

15:30-16:30 – A honfoglalás előestéjén: új módszerek, új eredmények a késő avar kori és 9. századi hagyaték kutatásában

A méltatlanul kevéssé ismert avar kor második felében, a Kr. u. 8. századtól nagy átalakulások kezdődtek a Kárpát-medencében. A változás érintette a településszerkezet, a gazdaság, a társadalom és a kultúra minden szegmensét; nyomában térségünkben új rendszer alakult ki, amely bizonyos jelek alapján a magyar honfoglalás és kora Árpád-kori világ előzményének tartható. Melyek e „késő avar” világ fő jellegzetességei? Túlélhette az avar kori népesség a frank hadjáratokat és a 9. századi háborúkat? Az előadás friss kutatási eredmények alapján arra keresi a választ, hogy hogyan illeszkedett a Kárpát-medence az európai kora középkori fejlődésbe a 7–9. század között.

 

 

További információ

gyűjtemény, látogató, Múzeumok Éjszakája, programajánló, természet
2021-06-22 16:00
Múzeumok Éjszakája, programajánló
2021-06-15 18:00
emlékezet, film, irodalom, kortárs, látogató, múzeumandragógia, Múzeumok Éjszakája, programajánló, színház
2021-06-04 20:00