EN facebook

Összművészeti programokkal és új kiállításokkal készülnek a PIM és tagintézményei a Múzeumok Éjszakájára

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-06-04 20:00

2021. június 26-án rendezik meg az idei Múzeumok Éjszakáját, melynek keretein belül a Petőfi Irodalmi Múzeum és tagintézményei izgalmas programokkal és hosszú idő után újra személyes részvétellel várják a látogatókat.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban a legújabb kiállítás kerül a történések középpontjába: a Rézbőrű volt az alkony című tárlatban a magyar indiánozás nyomába eredhetnek az érdeklődők, miközben az udvar és a szomszédos Károlyi-kert az est erejéig „indiántáborrá” alakul, ahol különleges alkotó kalandjátékkal, kézműves foglalkozásokkal és az indián kultúrát bemutató kultúr stand uppal várják őket. A tematikához kapcsolódóan filmvetítések is lesznek, Az utolsó indiánkönyv című antológiából pedig – zenével kísérve – kortárs szerzők olvassák fel írásukat. Az Édes Anna-, Székely Aladár- és állandó Petőfi-kiállításokat ugyancsak rendhagyóan, ismert meghívott vendégek vezetésével barangolhatják be a látogatók. A Pilinszky-centenárium keretében Juhász Anna vendége Dragomán György és Pátkai Rozina lesz, és szintén a száz évvel ezelőtti születéshez kapcsolódóan megnézhetik a Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezéskötete alapján készült felolvasószínházi előadást is. A kulturális programsorozat szabadegyetemén kézirathamisításról, városi legendákról, valamint Ady Endre és Csinszka mindennapjairól ismerhetnek meg izgalmas adalékokat.


A PIM tagintézményei is változatos programokkal készülnek. A Kassák Múzeum Költészet és performansz – A kelet-európai perspektíva című új kiállítása a tekintélyelvű rendszerekkel szembeni felforgató művészi magatartásokat helyezi fókuszba: a kurátori tárlatvezetést követően, kortárs reflexióként Makay Anna (MA'AM) műfaji határokat feszegető, experimentális hangköltészeti előadását láthatják, valamint az állandó Kassák!-kiállítást is bejárhatják az érdeklődők.


Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum ősszel nagyszabású kiállítással emlékezik meg Latinovits Zoltánról. Ehhez kapcsolódóan június 26-án a verseké lesz a főszerep a villa kertjében: színészekkel és középiskolás fiatalokkal elevenítik fel az Egyetemi Színpad legendás előadóestjeit, a versek mellett pedig kamarakiállítás és (zenés) beszélgetés is vár a látogatókra. A kiállításokat, köztük a Róna Viktor életművét bemutató tárlatot közismert művészekkel nézhetik meg, továbbá vetítésekkel és egy varázslatos Szent Iván-éji történettel is készül a múzeum.


A Mesemúzeumban a kisebbek a mesebeli hét próbát teljesíthetik, míg a kiskamaszok a saját történetüket hozhatják létre az ősszel megnyílt, interaktív Háromcsőrű Kacsa Történetalkotó Műhelyben. Berg Judittal és a Kompánia Színházi Társulattal a tabáni parkban indulhatnak rendhagyó kirándulásra, és további szórakoztató családi programok is várhatók.


A széphalmi A Magyar Nyelv Múzeuma minden korosztálynak kínál elfoglaltságokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat az irodalmi herbáriumtól a játékos olvasásnépszerűsítésen és koncerten át az ügyességi játékokig, az új Kazinczy-kiállítást és a megújult emlékkertet pedig vezetések során fedezhetik fel az ide betérők.

 

A sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum ugyancsak változatos programokkal készül.


A részletes programokról az érdeklődők az egyes múzeumok, valamint a Múzeumok Éjszakája honlapján tájékozódhatnak majd – a kiállításokra, rendezvényekre a védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatókat és a felügyeletük alatt lévő kiskorúakat várják.

Múzeumok Éjszakája
2021-05-26 13:00
emlékezet, kiállítás, látogató, néprajz, természet, virtuális
2021-04-24 17:00
gyűjtemény, irodalom, kiállítás, látogató, muzeológia, újranyitás
2021-05-04 07:00