EN facebook

Múzeumi témanapot szervez a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítő, Simonyi Endre emlékére

MŰHELY

Amikor Steve Jobs és Steve Wozniak Kaliforniában építette a legelső Apple számítógépeket, Simonyi Endre Magyarországon épített mikroszámítógépet, a hetvenes években pedig az amerikai Homebrew Computer Clubbal (HCC) együttműködve egyengette a számítástechnika útját a vasfüggöny mögött. Érdekességekben bővelkedő életútjáról és az úttörő magyar számítógépépítőkről emlékeznek meg 2022. május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig a Neumann Társaság szegedi Informatika Történeti Kiállításán, amely Simonyi hagyatékából származó informatikatörténeti műtárgyakkal egészül ki.

 

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott, pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre négy éve, életének 82. évében hunyt el. A Neumann Társaság a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában működő Informatika Történeti Kiállításán egy új emléksarok kialakításával tiszteleg emléke előtt: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja is megtekinthetővé válik.

 

Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni (abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába). Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

 

Simonyi módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógépépítő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógépépítő klub megalapításával pedig jócskán hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.


A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában május 28-án, délelőtt 11 órától 15 óráig tartott témanapon Simonyi Endre munkásságára emlékeznek.

 

11 órától 13 óráig az alábbi előadásokat tekinthetik meg az érdeklődők (az előadásokról videofelvétel is készül):

 

„Építsünk számítógépet!” – Simonyi Endre forradalma. Képes Gábor (NJSZT, Kemény János-díjas) előadása.

 

● A család nevében Simonyi András mesél a számítógépgururól.

 

● Kerekasztalbeszélgetés: Rétallér István, a HCC egykori titkára és a HCC egykori tagjai mesélnek az első házi számítógépek építéséről Képes Gábor moderálásában. A szervezők várják a HCC egykori tagjainak jelentkezését!

 

 

13 órától tartják az emléksarok avatását: ebben Simonyi Endre személyes emlékei, dokumentumai mellett saját tervezésű számítógépének jelenlegi tudásunk szerinti egyetlen megmaradt darabja (memóriakártya, építette: Büki Péter) és Rétallér István aktatáskába épített TRS-80 klón számítógépe lesz kiállítva

 

 

13:30-tól 15 óráig tárlatvezetéseket tartanak:

 

● Az első magyar otthoni számítógépek. Többek között az ABC-80, Homelab, Aircomp, Brailab, Primo, HT, TVC számítógépek bemutatása. Házigazda: Képes Gábor

 

Abakusztól az okostelefonig. Az ITK állandó kiállítása és a Telefónia kiállítás. Házigazda: Kónya Orsolya

 


A témanap az ITK-ba váltott normál belépővel látogatható: Szent-Györgyi Albert Agóra - Jegyárak (agoraszeged.hu)


További információk Simonyi Endréről: Simonyi Endre - ITF, NJSZT Informatikatörténeti Fórum


NJSZT ITK: A jövő múltja | Megőrizni a múlt értékeit, alkalmazkodni a jelenhez, befolyásolni a jövőt. (ajovomultja.hu)

 

Simonyi Endre háziszámítógépe


Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási, a Nemes Tihamér Országos Alkalmazói, és az Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI). A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.

 

 

Borítóképen: Simonyi Endre, USA, 1980

emlékezet, gyarapodás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, programajánló
2021-08-24 20:00
emlékezet, ipari örökség, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, örökségvédelem, téma
2021-08-31 07:00