EN facebook

Múzeumi programok az Ars Sacrán

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-09-22 07:00

Zenei, irodalmi, képzőművészeti és egyéb kulturális események várják a közönséget a XVI. Ars Sacra Fesztivál 9 napja alatt országszerte 80 településen. A rendezvény alkalmával 132 templom nyitja ki kapuit. A programokhoz három erdélyi város is csatlakozott: Kolozsvár, Marosvásárhely és Nagyvárad. A legtöbb vidéki program Győrben, Pécsett, Székesfehérváron és Vácon valósul meg. További információ a fesztivál honlapján, a www.ars-sacra.hu oldalon érhetők el.

 

Számos múzeum is készült eseményekkel, kiállításokkal, melyeket a honlapon található keresőben böngészhetünk.

 

Kereséshez kattintson a képre!

 

Itt a programok közül ajánlunk néhányat:

 

 

Néprajz Múzeum, Budapest

 

A kereszt és a szövetség ládájának szerepe az etióp mindennapokban
2022. szept. 23. 15:00
Előadás és bemutató a Néprajzi Múzeumban

 

A múzeumi gyűjteményre épülő előadáson az etióp keresztek és az etióp szakrális tárgyak hétköznapokban betöltött szerepéről beszél Régi Tamás muzeológus.

 

A program ingyenes.

 

 

Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest

 

Szeptember 23. 17:00
Luxus istenek – Mitológia a Seuso-kincsen

 

Magukat a görög kultúrkör örököseinek mondó rómaiak vallása nagy fordulatot vett a negyedik században a kereszténység térnyerésével. De azelőtt vajon hogyan épülhetett fel ez a bonyolult kapcsolatokkal átszőtt kozmikus rendszer? Milyen szörnyetegeket teremtett az ókori elme és keltett életre az ősi mítoszokban? Milyen istenek emelkedtek ki a római panteonból, és „vésték bele magukat” a színezüstbe? A Seuso – kincs tükröződő felületére pillantva választ kaphatunk ezekre, és további kérdésekre is.

 

Találkozópont: MNM Jegypénztár
Program típusa: tárlatvezetés

 

A program ingyenes, de regisztrációköteles.

 

 

Szeptember 24. 11:00
„Ignis et ars” – A hit megjelenése a középkori kályhaművészetben

 

 

A kályhák a közép-kelet-európai régió különleges fűtőberendezései, amelyek nem csupán „bútordarabként” játszottak szerepet, hanem csempéiken a középkor történetei elevenedhettek meg. Az ábrázolások szoros kapcsolatban álltak a korabeli művészetekkel – oltárképekkel, falképekkel. Éppen ezért gyakori szereplőik a szentek, angyalok és próféták, akik azonban nem csak díszítették a csempéket, hanem egy-egy történet elmesélői is voltak. Milyen kályhák készültek a középkorban és milyen történetet akartak közvetíteni? Milyen hatással voltak az oltárképek a korabeli kályhásságra? Hogyan hatott a reformáció a 14-15. században kialakult kályhaművészetre? A tárlatvezetés alkalmával ezekre a kérdésekre találhatunk válaszokat a múzeum kályhacsempéit végigtekintve.

 

Találkozópont: MNM Jegypénztár
Program típusa: tárlatvezetés

 

A program ingyenes, de regisztrációköteles.

 

 

Szeptember 24. 15:00
Rómaiak, keresztények, keresztény rómaiak – Krisztus első követői Pannonia tartományban

 

A Római Birodalom egyes provinciái között a részben a mai Magyarország területére eső Pannonia földjére is eljutott a kereszténység, melynek legkorábbi írott emlékei a 3. századra nyúlnak vissza. A történeti források adatait kiegészítve, a régészet oldaláról nyílik lehetőség Krisztus első híveinek kézzel fogható emlékanyagát górcső alá vonni, ami az apró viseleti elemektől egészen a nagy műgonddal faragott szombathelyi síremlékekig terjed. A Magyar Nemzeti Múzeum, 19.század elejétől egészen napjainkig gyarapodó gyűjteményei révén az egyik legszélesebb körű bepillantást nyújtja a késő római kori - ókeresztény vonatkozású leletek világába.


Találkozópont: MNM Jegypénztár
Program típusa: tárlatvezetés

A program ingyenes, de regisztrációköteles.

 

 

J. P. I. Romkert,  Szombathely

 

Szeptember 22. (csütörtök) 16.00
Mesélő kőemlékek a Járdányi Paulovics István Romkertben
Tematikus vezetés

 

Az 1938-ban megkezdett ásatások eredményeként a Romkert 1943-ban nyitotta meg első alkalommal kapuit a látogatók számára. A feltárást vezető Paulovics István és az ő nyomdokaiba lépő régészek évtizedekig meg voltak győződve arról, hogy Quirinus mártír püspök ókeresztény bazilikáját és sírhelyét találták meg itt. Bár az idők során ez a felfogás megváltozott, tagadhatatlan, hogy Quirinus alakja elválaszthatatlan az ókori Savaria történetétől. Sétánk során a 303-ban fogolyként ide hurcolt, perbe fogott és kivégzett sisciai püspökre emlékezve tekintjük meg a Romkert római kőemlékeit, egyúttal bepillanthatunk a keresztényüldözések és a keresztény vallás kialakulásának világába is.

 


A Romkertben található a római Borostyánkő út egy feltárt szakasza. Az utak készítési, mérési, és kivitelezési munkái mellett sor kerül rekonstruált felszerelésekben és eszközökkel, korabeli mérőműszerekkel az útmérés feladatának bemutatására. Meg lehet ismerkedni a Groma, illetve Dioptra történetével, annak használatával és mindezt ki is lehet próbálni!


Vezetés: Simon Gábor tárlatvezető

 

A program ingyenes.

 

 

 

Szombathely belváros

 

Szeptember 23. (péntek) 16.00
„Hová vezet” a Szent Márton-út?
Városjárás a Szent Márton-templomtól a Romkertig

 

A Szent Márton-templomhoz, azaz a Szombathely ősi plébániatemplomához számtalan Szent Márton-legenda kapcsolódik. A hagyomány szerint a későbbi püspök a mai Szent Márton-kápolna helyén látta meg a napvilágot, amint azt a falra festett felirat is hirdeti: Hic natus est Sanctus Martinus. Az eredeti monda szerint a szülőház udvarán álló kút vizével keresztelték meg az újszülöttet. Járdányi Paulovics István pedig a lakóházból átalakított ókeresztény bazilika nyomait kereste a szentélyben és az alatta lévő kriptában. Mindez azonban a legendák világa, mert Szent Mártonhoz, illetve családjához kötődő valós helyszín sokkal inkább a mai Romkert területén állt egykori késő római helytartói palota. A palotaőrség egyik tisztje Márton édesapja volt, aki nap mint nap megfordult azon épületek közt, amelyeknek ma már csak az alapfalai látszanak. Valószínű, hogy ide a kisgyermek Mártont is néhányszor magával vitte, hogy megmutassa neki az ide látogató császárok fényűző szállását. A két helyszín közötti utat Nagy Konstantin óta sokan bejárták. Nyomukat követve most mi is ezt tesszük. Sulpicius Severus, Szent Márton életrajzírója tollából hiteles történetek is felidéződnek.

 

A sétát vezeti: dr. Kiss Gábor régész és Szommer Ildikó, a Szent Márton Intézet vezetője

 

A program ingyenes.

 

 

 

 

Borítókép:

Szent Márton- szobor Szombathelyen 

emlékezet, gyűjtemény, látogató, múzeumandragógia, programajánló
2022-09-16 14:00
beruházás, építészet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz
2022-05-23 11:30
felhívás, múzeumandragógia, Múzeumok Őszi Fesztiválja, múzeumpedagógia, műhely
2022-09-20 19:00