EN facebook

Erzsébet királyné és magyar udvartartása - Különleges, szombati program a szombathelyi Sisi-kiállításban

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-09-16 14:00

2022. szeptember 17-én, szombaton 15 órától a Savaria Múzeum Sisi - Királyné feketén-fehéren kiállításán Erzsébet királyné és magyar udvartartása címmel különleges, előadással egybekötött tárlatvezetés várja a látogatókat. A szombathelyi időszaki kiállításra ráadásul négy új műtárgy is érkezik a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből.

 

Erzsébet királyné Magyarországon az egyik legjobban tisztelt és szeretett személlyé vált. Már életében is erős kultusz bontakozott ki személye körül, amely csak tovább erősödött tragikus halála után.


Erzsébet rendkívül megszerette a magyar népet, megtanulta a nyelvet, nagyon szívesen tartózkodott a budai várban és még többet a gödöllői kastélyban, ahol több, mint 2000 éjszakát töltött. A gödöllői kastély igazi menedékké vált számára, itt maga osztotta be napjait. Szeretett sétálni a kastélyparkban, lovagolni a környék erdeiben, vagy hosszú órákon át lovasmutatványokat tanulni és gyakorolni idomított lovaival a számára átépített lovardában.


A Gödöllői Királyi Kastély Múzeum 1996-os megnyitása óta a magyarországi Erzsébet-kultusz fontos és jelentős helyszínévé vált. A Múzeum gyűjteményét több olyan műtárgy is gazdagítja, amelyek a királyné személyes használatából valók. Ezek többsége Erzsébet magyar felolvasónőjének, Ferenczy Idának a hagyatékából került be.

 

 


A szombathelyi időszaki kiállításra négy új műtárgy is érkezik a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből:


Csipke Erzsébet királyné használatából, Ferenczy Ida hagyatékából, 19. század vége

 

Fekete gyöngyhímzéses pelerin, Ferenczy Ida hagyatékából, 19. század vége

 

Ecru színű díszzsebkendő, Ferenczy Ida hagyatékából, 19. század vége

 


Legyező, 1880-as évek, Erzsébet királyné ajándéka Gottlieb József állomásfőnök részére (borítóképen; fotó: Áment Gellért)

 

 

Előadások:

 

Az Erzsébet-kultusz magyarországi központja: a Gödöllői Királyi Kastély - Dr. Ujváry Tamás igazgató, Gödöllői Királyi Kastély Múzeum

 

Erzsébet királyné és magyar udvartartása - Kaján Marianna történész, muzeológus

 

 

Az előadások után tárlatvezetésre várjuk vendégeinket. A Sisi - Királyné feketén-fehéren című kiállítást bemutatja: Kelbert Krisztina történész, osztályvezető

A rendezvény múzeumi belépővel látogatható!

emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2022-03-24 18:00
emlékezet, gyarapodás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-06-21 16:00
divat, emlékezet, kiállítás, muzeológia, történelem
2021-07-21 14:00