EN facebook

Múzeumi programajánló az adventi időszakra (2. rész)

2021-12-13 18:00

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei adventben sem maradunk múzeumi programok nélkül. Kicsik vagy nagyok, Budapesten vagy vidéken, személyesen vagy online, mindenki találhat magának számára kedves programot, online tartalmat, hogy együtt készüljön és hangolódjon az ünnepekre a múzeumokkal. 

 

Szentendrei Skanzen adventi kalendáriumában minden nap egy olyan néprajzi tárggyal ismerkedhetünk meg, amiknek valamilyen szerepe volt egykor az adventi készülődésben. Eddig többek között énekes könyv, hurkatöltő, mézeskalács ütőfa, bárány alakú kalácssütő, cserépcsengettyű, valamint a Borbála és a Miklós naphoz köthető szokások tárgyai jelentek meg a Skanzen facebook oldalának virtuális ablakaiban.

 

Kép forrása: Szentendrei Skanzen facebook

 

Kemenes Vulkánpark egy ingyenes online naptárkészítő alkalmazásban alkotta meg, és tette közzé a facebookon saját adventi kalendáriumát. A kattintással megnyitható ablakok mögött a Vulkánparkról, vulkánokról, vulkanikus kőzetekről szóló szövegek, videók vannak elrejtve.

 

 

Forrás: Kemenes Vulkánpark adventi kalendáriuma

 

Göcseji Múzeum munkatársai december hónap minden napján kinyitnak egy képzeletbeli ablakot a múzeum facebook oldalán és megosztanak egy műtárgyat valamint a múzeum blogján a hozzájuk kapcsolódó történeteket.

 

Forrás: Göcseji Múzeum facebook

 

 

A győr-moson-sopron megyei Csornai Múzeum is adventi kalendáriummal készül az ünnepre. A múzeum facebook oldalán kerül megosztásra minden nap, de közvetlenül is elérhető a genial.ly online alkalmazásban elkészített naptár. Minden nap múzeumi tartalmakkal, videókkal, játékokkal vagy egyéb meglepetésekkel várják az érdeklődőket.

 

Forrás: Csornai Múzeum adventi naptára

 

 

Világörökség Pécs idén is adománygyűjtő akcióba kezdett. A Cella Septichora Látogatóközpontban lehet leadni a meglepetéseket (megunt, de jó állapotú könyveket, játékokat) cipősdobozban, ráírva, hogy hány éves, fiú vagy lány gyermeknek szánják-e őket. Az adománygyűjtés december 19-ig tart, utána a Baptista Szeretetszolgálat segítségével jutnak el a csomagok a hátrányos helyzetű gyerekekhez.

 

Forrás: Világörökség Pécs - World Heritage Pécs facebook

 

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum az ajándékvásárlásban nyújt segítséget december 19-ig tartó könyvvásárával. 25%-os kedvezménnyel lehet megvásárolni a megjelölt kiadványokat.

 

Forrás: Rómer Flóris múzeum honlapja

 

A koncerteket kedvelők is találnak kedvükre valót a kínálatban. December 18-án a Szent István Király Múzeum Hetedhét Játékmúzeumban a MusiColore énekegyüttes és a Parlan Duó lép fel, míg December 19-én, az Országzászló téri kiállítóhelyén Pesovár Ferenc emlékére éneklő adventi koncerttel készülnek a szervezők. A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum dísztermében pedig Sas Dániel zongoraművész ad koncertet szintén december 19-én.

 

Forrás: Hetedhét Játékmúzeum facebook


Paksi Városi Múzeum változatos programokkal várja a felnőtt látogatókat. December 13-14-én a 19. századi társasági összejöveteleket elevenítik fel, december 15-16-án árnyékkép, illetve korhű ruhás fénykép készül a vállalkozó szellemű látogatókról, december 17-én pedig élő kosztümös tárlatvezetésen elevenítik fel a múlt század karácsonyi hangulatát.

 

Forrás: Paksi Városi Múzeum honlapja

 

Szombathelyen is színes programokkal várják a látogatókat. December 11-12-én a Szombathelyi Képtárban karácsonyi vásárt rendeznek, ahol képző- és iparművészeti, design és kézműves termékeket lehet vásárolni; szalonukor- és cupcake-készítő, valamint beton, bőr, textil és üveg workshopokon lehet részt venni. December 12. és 19. között pedig öt ünnepi tárlatvezetés kerül megtartásra a Savaria Múzeumban, a Smidt Múzeumban, a Szombathelyi Képtárban, az Iseum Savariense kiállítóhelyen és a Schrammel-Gyűjteményben.

 

Forrás: Savaria Múzeum facebook

 

Több múzeum családi délutánra invitálja az érdeklődőket. A dunaújvárosi Intercisa Múzeum december 11-i programjában karácsonyfadíszek, képeslapok, dekorációk készítése, gyertyaöntés és ingyenes kiállítás látogatás szerepel.

 

Az esztergomi Duna Múzeum munkatársai is kézműveskedésre, alkotásra várják az érdeklődőket december 18-án: ajtó és ablakdíszek készülnek, mézeskalácsot díszíthetnek, papírból és textilből készíthetnek apróságokat.

 

Forrás: Duna Múzeum facebook

 

Magyar Természettudományi Múzeumban december 11-én (szombaton) a cetek, úszólábúak és pingvinek világába kalauzolják el az érdeklődőket a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai. 10 órától 18 óráig Cetek, úszólábúak, pingvinek címmel a Kupolacsarnokban kezdődnek  interaktív múzeumpedagógiai előadások, míg ugyanitt párhuzamosan 10 óra és 15 óra között a témához kapcsolódóan egy karácsonyi origami- kézműves foglalkozáson is részt vehetnek az érdeklődők.

 

 

Forrás: Magyar Természettudományi Múzeum honlapja

 

Végül, de nem utolsó sorban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum is többféle adventi programmal várja a látogatókat. Advent vasárnapokon az ostyasütés hagyománya köré szerveznek családi napokat. Nyitvatartási időben óránként indítanak vezetett túrát az Apostolok tornyába. December 11-én és 18-án két ingyenes tárlatvezetésen lehet részt venni az erdészeti témájú és a lókiállításban, míg december 15-én és 20-án vártörténeti sétákhoz tudnak csatlakozni az érdeklődők.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum honlapja

 

Borítókép forrása: MNM facebook

 

design, gyűjtemény, iparművészet, kortárs, látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2021-11-27 16:00
emlékezet, múzeumpedagógia, tárgy
2021-12-01 07:00