EN facebook

Múzeumi programajánló az adventi időszakra (1. rész)

2021-12-10 20:00

A korábbi évekhez hasonlóan, az idei adventben sem maradunk múzeumi programok nélkül. Kicsik vagy nagyok, Budapesten vagy vidéken, személyesen vagy online, mindenki találhat magának egy számára kedves programot vagy online tartalmat, hogy együtt készüljön és hangolódjon az ünnepekre a múzeumokkal.

 

A Magyar Nemzeti Galéria hétről hétre egy-egy adventi tárlatvezetéssel készül a látogatóknak. Még december 17-én és 22-én lehet részt venni ezeken az alkalmakon, melyeknek témái az ajándékozás szokása és története, valamint a fény és a sötétség megjelenése az állandó kiállítás festményein. A Szépművészeti Múzeumban szintén tematikus tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók, melyeken megismerhetik a gyűjtemény legszebb, karácsonyhoz kapcsolódó képeit, az Antik Gyűjtemény egyes darabjait, melyek a kereszténység születésének időszakába kalauzolják őket. Ezen kívül számtalan online elérhető adventi tartalom, program és játék érhető el a múzeum honlapján. Sőt, néhány karácsonyi ajándék ötlettel is készült a múzeum. Ilyen például a különleges karácsonyi kiadványuk, valamint a 2022-re szóló ajándék jegyek, melyekkel már most kezdhetünk hangolódni a Nemzeti Galéria és Szépművészeti Múzeum nyújtotta jövő évi élményekre.

 

(Kép forrása: Múzeum Shop Facebook)

 

Az Iparművészeti Múzeum épülete ugyan zárva van, de ez senkit ne tévesszen meg. A múzeum az adventi időszakban sem hagyja cserben a látogatóit. A Ráth György-villa enteriőrjében, A mi szecessziónk című kiállításban, advent négy vasárnapján az adventi gyertyák meggyújtása mellett zenés műsorokkal, kézműves foglalkozásokkal és tárlatvezetéses programokkal várják a látogatókat. Az online térben sem maradunk iparművészeti mesterművek nélkül. Ilyen tartalmakért kövessük a múzeum Facebook oldalának adventi kalendáriumát (#immadvent).

 

(Kép forrása: IMM Facebook)

 

A múzeumi online adventi kalendáriumok kis ablakai idén is sorra nyílnak meg előttünk nem csak a Facebookon, hanem az Instagrammon is. A Kiscelli Múzeum 24 napon keresztül a múzeum történetéhez és hétköznapjaihoz kötődő gondolatokat oszt meg az érdeklődőkkel (#kicelliadvent). A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum szintén online adventi kalendáriummal várja a karácsonyt. Az összeállított képző- és iparművészeti alkotások képeit rejtő kalendáriumban, a városhoz kötődő alkotók műveivel ismerkedhetünk meg. 

 

 

(Kép forrása: Kiscelli Múzeum Facebook)

 

A kiállítás élménye azoknak is adott, akik a friss levegőn, egy kellemes téli séta közben szeretnének a karácsonyra hangolódni. Nekik ajánljuk a Várkert Bazár szabadtéri kiállítását a déli panorámateraszon. A kiállítás Lázár Ervin születésének 85. évfordulója alkalmából a Négyszögletű Kerek Erdőbe kalauzolja a látogatót, ahol ezúttal Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa kerül a középpontba.

 

(Kép forrása: Várkert Bazár)

 

Természetesen a legkisebbek sem maradnak adventi múzeumi élmény nélkül. Nekik szól a Mesemúzeum karácsonyi foglalkozása, ahol saját teakeveréket, receptes könyvet, vagy képeslapot készíthetnek.

 

(Kép forrása: Gödöllői Királyi Kastély Facebook)

 

Kicsit távolodjunk el Budapesttől! A Gödöllői királyi kastélyban sincs híja a szemet és fület gyönyörködtető programoknak. December 11-én Gloria in Excelsis Deo címmel adventi koncertet hallgathatunk a kastély Lovarda termében. December 18-án és 19-én a 20. Adventi Kastélynapok keretei közt további koncerteken, színházi programokon, tematikus tárlatezetéseken és múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetünk részt. Gyermekek figyelmébe ajánljuk a Kastélylurkók klubja: Királyi Karácsonyok tematikájú programját, mely szintén december 18-án várja az érdeklődőket. A két ünnep között is érdemes ellátogatni Gödöllőre. December 28-án Erzsébet királyné karácsonyi ünnepsége kicsik és nagyok számára egyaránt tartogat meglepetéseket.

 

(Kép forrása: Gödöllői Királyi Kastély Facebook)

 

A kortárs művészetek kedvelőinek ajánljuk a debreceni MODEM karácsonyi tárlatezetését az Eangélium 21 című kiállításban december 28-án. Az Evangélium 21 kortárs művészeti gyűjtemény és kiállítás Kovács Levente és Kovács-Szabó Tímea magángyűjteményéből valósult meg, amelynek célja az Evangélium egységeinek jelenkorra reflektáló művészeti alkotásokkal való értelmezése és népszerűsítése.

 

(Kép forrása: MODEM Facebook)

 

Az egri Dobó István Vármúzeum adventi vasárnapokon kedvezményes belépőjegyekkel kedveskedik a helyi lakosok számára, melyekkel nemcsak a Vármúzeum kiállításait tekinthetik meg, hanem felfedezhetik az aknafigyelő folyosók titkos alagútrendszerét is. Az egri Érseki Palota a korábbi évekhez hasonlóan idén is meghirdette Betlehem-készítő pályázatát. Idén a legszebb pályaművekből összeállított kiállítás ingyenesen megtekinthető a Palota aulájában.

 

(Kép forrása: Dobó István Vármúzeum Facebook)

 

A gyöngyösi Mátra Múzeum Természettudományi Pavilonjában december 11-én ingyenes adventi koncertre invitálja a múzeum- és zenerajongókat.

 

(Kép forrása: Mátra Múzeum Gyöngyös Facebook)

 

Advent alkalmával, december 14-én, rendhagyó tárlatvezetésre hívja a múzeumbarátokat, Miskolci Galéria, ahol az "Itt állt apám" című, Döbröczöni Kálmán festőművész tiszteletére állított tárlatról tudhatnak meg kulisszatitkokat a látogatók. A miskolci Herman Ottó Múzeum kedvelőinek remek karácsonyi ajándék lehet a múzeumban már kapható ajándékkártya, melynek segítségével akár a “karácsonyfa alá kerülhetnek” múzeumi élmények. A kártya felhasználható belépőjegyek, kiegészítőjegyek megvásárlására, de levásárolhatóak múzeum elérhető kiadványaira, termékeire.

 

(Kép forrása: Miskolci Galéria Facebook)

 

A szegedi Móra Ferenc Múzeum Sisi-kiállításán ajándék tárlatezetésekkel kedveskedik látogatóinak az adventi időszak hátralevő két szombatján (december 11-én és 18-án).

 

(Kép forrása: Móra Ferenc Múzeum Facebook)

 

Végül, de nem utolsó sorban egy fantasztikus múzeumi adománygyűjtési kezdeményezést hoztunk Szolnokról. A RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum az idei adventben is, a már hagyományosan megrendezésre kerülő Jótékonysági Napra hívja látogatóit, akik a december 11-én élményelemekre megváltott jegyekkel Molnár Eliza gyógyulását, fejlődését támogathatják.

 

(Kép Forrása: RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum)

 
(Borítókép forrása: MNM Facebook)