EN facebook

Múzeumi kerengő - Új programsorozat a Göcseji Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-01-23 07:00

Múzeumi kerengő címmel új sorozat indul a Göcseji Múzeumban, még úgy is, hogy az év első három hónapjában a fenntartó kérésére kizárólag alapjáraton működhet a fűtés az intézményben. Ha már csak kabátban tudjuk fogadni a közönséget, jó lenne egy kicsit mozogni is, és némi fény sem ártana. Lelkesedésünk töretlen, a vesztes helyzetből is jól kijövünk, járjuk be az épület termeit, s közben teremtsünk kulturális élményeket!

 

Havonta bemutatunk a közönségnek a gyűjteményünkből öt műtárgyat, amikhez érdekes, sokszor hihetetlen történetek kapcsolódnak. Miközben a látogatók (led)gyertyával a kezükben hallgatják a muzeológusok előadásait, közösen bejárjuk velük a múzeum kiállítótereit és zeg-zugos részeit. Lépcsőn fel és lépcsőn le, egyik kiállítótérbe be, a másikból ki, folyosókon és lépcsőkön át pinceszintre le és padlástérbe fel… Minden egyes műtárgy és muzeológus más-más térben fogadja az érdeklődőt, a „főszereplőt” pedig erősebb szúrt fénnyel világítjuk meg. Az aktuális program más-más tematika köré rendeződik.


Február 1-jén kezdődik a sorozat, első alkalommal a vezértéma az állatvilág lesz. Kisfaludi Strobl Zsigmond Végvári vitézek lovas csatajelenete, a sokak által ismert a párizsi fotográfiai intézetből előkerült dagerrotípia szürkemarha ábrázolása, a két világháború között használt nyulas pástétomforma és néhány régészeti lelet történetével ismerteti meg a látogatókat a múzeumi közösségünk.

 

A közönség lépcsőn fel és folyosókon át jut el majd egy-egy műtárgyhoz. Minden kiállítótérben más-más műtárgy és muzeológus fogadja a vendégeket.


Február 14-én Bálint-napon mi más lenne a központi téma, mint a szerelem! Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész Fináléja, a régen szerelmi ajándékként használt virágdísszel ellátott mángorló és még néhány értékes tárgy - ami a múzeum állandó kiállításait díszíti - kerül fókuszba a második rendezvényen. A pinceszinten pajzán ókori ábrázolásokat is tartalmazó régészeti tárgyakat is bemutatunk kizárólag felnőtt látogatóink részére.


Március 22-én a kiállítóterekben a közlekedési eszközöket és ábrázolásaikat vesszük górcső alá, hiszen a kiállításainkon gyönyörűen végig követhető, hogy az ember a gyalogos közlekedéstől hogyan jutott el az autós közlekedésig: mezítlábas parasztábrázolástól a szekéren és velocipéden át egészen a bérautózás elterjedéséig.


Öt műtárgy, öt helyszín és öt muzeológus várja a közönséget ezentúl minden hónapban, hogy még közelebb hozzuk a múltat itt a Göcseji Múzeumban a zalaegerszegiek és a városba látogatók részére.

 

Kaszter Ilona történetét is megismerheti a látogató.

gyűjtemény, muzeológia, programajánló, téma, virtuális
2023-01-20 07:00
beruházás, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, programajánló, téma
2022-10-23 16:00
design, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumtörténet, téma, természet
2022-09-12 07:00