EN facebook

Múzeumi Játéktér

MÚZEUMOK MAJÁLISA

2019-05-16 12:00
Ligák Harca | Élő stratégiai társasjáték

Legyél Te az ország ura! Érd el, hogy a Te családodból kerüljön ki az uralkodó!

Az 1450-es években járunk. A Nándorfehérvári Diadal után az országnak van ugyan uralkodója V. László személyében, de a valódi hatalom a bárók kezében van. A leghatalmasabb főurak ligákba tömörülnek, de nem a török ellen szövetkeznek, hanem az ország vezetését akarják megkaparintani.

A Ligák Harcában egy bárói család fejeként Te is aktívan részt veszel az ország történetének alakításában. A program rövid tárlatvezetéssel, a kor megismerésével kezdődik, majd indul a játék! A Nemzeti Múzeum rotundájában kerül felállításra a kancellária, ahol a birtok-ügyeidet intézheted. Az ország határánál, a Temességben a török ellen küzdhetsz busás zsákmányért. A lényeg azonban nem ezeken a helyszíneken zajlik: Te döntöd el, hogy hol kötöd meg azt a szövetséget, ami dicsőséget hoz a családodra. Az számít, hogy kiket nyersz meg az ügyednek. Nem biztos, hogy a legokosabb vagy a leggazdagabb fog nyerni. Itt a legnagyobb intrikusnak van a legtöbb esélye.

Helyszín: Magyarország Története I. 2. terem
Időpont: 2019. május 18. 18:00

 

A Vas fiai | Vaskori társasjáték

Stratégiai játék múzeumi környezetben! Legyél törzsfő, harcos, kézműves, vagy vallási vezető, és telepítsd le a törzsed a Kárpát-medencében, akár harcok árán is!

Az első szakaszban a játékosok megismerkednek a vaskor Kárpát-medencében élő népeivel és tárgyi kultúrájával. Ez alapján építik fel karaktereiket. Kelta és szkíta törzsek küzdenek a térség természeti kincseiért. Minden törzsben helyet kap kézműves, harcos, szakrális vezető (keltáknál druida, szkítáknál sámán), és törzsfőnök. Közösen határozzák meg, hogy milyen nyersanyagokra van szüksége a törzsnek. Ez alapján indul el a játék második szakasza: a letelepedés.

A Kárpát-medence birtokba vételéhez a törzs tudására, stratégiai érzékére és diplomáciai érzékére van szükség. A szomszédos törzsek háborúzhatnak a természeti kincsekért, de békésen is élhetnek egymás mellett. Az egyes karakterek különleges képességei döntőek lehetnek a játék végén, de sokat számít a törzstagok tudása is: akkor telepíthetnek le egy-egy nemzetséget, ha jól válaszolnak a játékmester által feltett kérdésre.

A győztes az lesz, aki először megszerzi a törzse számára szükséges nyersanyagokat.Az interaktív stratégiai társasjáték keretei között megismerkedhettek a vaskorban élt nép mindennapjaival.

Helyszín: Kelet és Nyugat határán 5. terem
Időpont: 2019. május 19. 15:00

 

Filléres játékaink. Mennyibe kerül a múzeumi játék? – kerekasztal-beszélgetés

Milyen játékra érdemes pénzt és időt áldozni? Mi az, amit érdemes házon belül tartani, és mi az, amit érdemesebb kiszervezni? Jó gyakorlatokról és költséghatékony megoldásokról beszélgetünk múzeumi szakemberekkel és játékfejlesztőkkel

Résztvevők: Németh Ádám (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum), Illés Péter (Csongrád Információs Központ), Horváth Zsolt (Digitális Legendárium)

A beszélgetést vezeti: Bayer Árpád (Open History)

Helyszín: Múzeum Esztrád
Időpont: 2019. május 18. 16:30

 

Vetélkedőszoba

Kikapcsolódás és feltöltődés egy remek hangulatú és szórakoztató játékon!

Ha láttál már tévében kvízműsorokat, akkor biztos ismered azokat a nagy piros nyomógombokat, amik jelzik, melyik játékos nyomta le leggyorsabban a gombot, és válaszolhat az aktuális kérdésre.

Ismerd fel a hírességeket pusztán a szemük alapján, furfangos találós kérdések, képrejtvények, filmrészletek, memóriajáték, fejtörők, hangjáték, szemjáték, és még számtalan kvíztéma vár a Vetélkedőszoba játékán!
Éld át a kvízműsorok izgalmát a Múzeumok Majálisán!

Gyertek a Vetélkedőszoba standjához, minden félkor, és egészkor indul egy-egy 20 perces játék!
Játéklehetőség május 18-án szombaton 11:00-13:00, május 19-én vasárnap 11:00-17:00 óra között!
A Vetélkedőszobáról bővebben itt olvashatsz: www.vetelkedoszoba.hu

Az év kiállítása, Az év múzeuma, Múzeumok Majálisa, Pulszky Társaság
2019-05-15 12:00
látogató, Múzeumok Majálisa, programajánló
2019-05-15 08:00
látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2019-05-10 15:00