EN facebook

Eredményhirdetés - 2019

Az Év Kiállítása és Az Év Múzeuma pályázat

2019-05-15 12:00

 

Az Év Kiállítása Pályázat eredményhirdetése

 

Az év kiállítása” kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára, Sátoraljaújhelytől Szombathelyig tizenkét intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt, Vásárhelyi Tamás) hat kiállítást juttatott a második fordulóba.

A pályázat fődíjasa az Arcanum Kft 500.000 forint értékű szolgáltatási csomagját is elnyerte. A fődíjas és a különdíjas számára továbbá a Múzeumdigitár elkészíti a díjazott kiállítás digitális archiválását és online publikálását.

A bíráló bizottság döntése értelmében Az Év Kiállítása 2019 győztesei:

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019” elismerést kapta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállításáért, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel. A kiállítás kurátora: Gärtner Petra, látványterv: Kemény Gyula, grafika: Mihalkov György.

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG KÜLÖNDÍJÁT nyerte el a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, a ZÁR(OL)VA A gödöllői kastély titkos élete, 1950–1990 című, diákok felkészítésével, majd aktív részételével készült, kiegyensúlyozott, közösséget mozgató és megszólító időszaki kiállításáért. A kiállítás alkotói: 17 gödöllői és környékbeli diák (a kiállítást létrehozó projekt tagjai), Faludi Ildikó, Kovács Éva, Kaján Marianna (kurátorok), Tóth László (grafikus).

 

 

 

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG OKLEVELÉT kapja

A Petőfi Irodalmi Múzeum budapesti Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeuma, Mesés bábok – bábos mesék. Arany János művei és bábtechnikák című, a jubileumi Arany kiállításhoz szervesen kapcsolódó, ám a bábművészetet önmagában is vonzóan, interaktívan bemutató időszaki kiállításáért. Alkotók: Lovas Lilla és Simándi Katalin (kurátor), Mihalkov György (látványtervező).

A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, az Újhely és a Nagy Háború című, az országos megemlékezések jegyében, a város közösségének bevonásával készült, és a közönség figyelmét ébren tartó időszaki kiállításáért. Alkotók: Ringer István (kurátor), Kovács Judit (látványterv, grafikai terv), Vámosi Katalin (képzőművészeti rész koncepciója), Komporday Levente.

A budapesti Tomory Lajos Múzeum, Ekevasba fogott madárszárny című, Kondor Béla helyi kötődését, és annak egész életére való hatását igényes vizuális megjelenéssel és gondos tartalmi válogatással bemutató állandó kiállításáért. Alkotók: Pápai Tamás László (helytörténet) Szabó Zsófia Lilla (kurátor) Szegediné Mucsi Eleonóra (műtárgyvédelem) Varga Tamás (installáció),  Serflek Máté (grafika).

A miskolci Herman Ottó Múzeum, Dinók Földjén – MezoZOOikum, című, a múzeum új épületrészébe illő, a témát kalandos kerettörténetbe ágyazó, és a felfedezések izgalmát nyújtó állandó kiállításáért. Alkotók: Szolyák Péter (kurátor), a forgatókönyvet ő és Watah Veronika Edina, Mezei Tünde, Bokros György András írták.

 

Támogatók: NKA, Arcanum, Múzeumdigitár

 

 

Az Év Múzeuma 2019 pályázat eredményhirdetése

 

Az Év Múzeum díjat 1996-ban alapította a Pulszky Társaság. Az elismerést, amelyre a múzeumok önmagukat jelölhetik, olyan intézmény kaphatja meg, amely a múzeumi munka minden területén, a gyűjteményfejlesztéstől a tudományos kutatáson át a gyűjtemények hozzáférhetővé tételéig kiegyensúlyozott és átgondolt, stratégiai alapú fejlődést mutat.

A múzeumi szakmai szervezetek és az EMMI Múzeumi Főosztály képviselőiből álló bíráló bizottság kiemelten figyel arra, hogy a pályázó muzeális intézmények fejlődését önmagukhoz, erőforrásaikhoz és lehetőségeikhez mérten értékelje. A fődíj, Az Év Múzeuma 2019-díj mellett ezért a bizottság további okleveles elismeréseket, és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége egy különdíjat is kiad.

A fődíjas múzeum a réztábla és az oklevél mellett az Arcanum Kft által felajánlott 500 000.- Ft értékű digitalizálási szolgáltatást is nyert, a különdíjas intézmény pedig a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott 100 000.- Ft-os pénzjutalomban részesül.

2019-ben az alábbi intézmények részesülnek elismerésben.

 

Jósa András Múzeum, Az év Múzeuma 2019 díj

A múzeum az elmúlt években stratégiai alapú irányváltáson esett át. A változás a közönség felé történő nyitást, a múzeumnak a város meghatározó és közismert oktatási, kulturális, tudományos kutatási színterévé történő átalakítását célozza, vagyis, hogy a múzeumban őrzött tudás, a kutatások eredményei minél szélesebb kör számára legyenek elérhetőek. A múzeum 2018-ban ünnepelte alapításának 150. évfordulóját és az évforduló alkalmat adott arra, hogy tevékenységét jobban kitárja a város és tágabb környezete felé.

Az intenzív és lendületes munkának köszönhetően pezsgő múzeumpedagógiai, ismeretterjesztési, turisztikai centrummá alakult az intézmény. Az oktatási intézményekkel kialakított együttműködések, a város turisztikai szolgáltatóival kiépített kapcsolatok és a kapcsolódó kedvezményrendszer elősegítik a közönségszervezést is.

Az eredményeket egyértelműen mutatja, hogy a múzeum új szellemben szervezett kiállításai – különösen a Seuso-kiállítás és az annak sikerére építő Munkácsy 50 jelentős számú látogatót vonzottak, és a múzeui látogatóinak száma éves szinten több mint kétszeresére emelkedett. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben a tudományos és publikációs tevékenység sem szorult háttérbe.

Az Év Múzeuma pályázat bíráló bizottsága döntése értelmében az intézmény helyi és nemzetközi kapcsolatainak erősítéséért, kommunikációs tevékenységének sikeres megújításáért és a múzeumalapítás 150. évfordulójának sokoldalú, tudományos és közönségkapcsolati hasznosításáért a Jósa András Múzeum kapja Az Év Múzeuma 2019 elismerést.

 

Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, A Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíja

Az 1992-ben Ladányi Jenőnek, a Budapesti Temetkezési Intézet vezérigazgatójának kezdeményezésére alapított közérdekű muzeális gyűjtemény történeti, néprajzi, képző és iparművészeti forrásokat gyűjtött és gyűjt a temetkezés és a kegyelet témakörében, ma már az egész ország területén. 2016 óta fenntartója a Fiumei úti sírkertet is működtető Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI), és a fenntartóváltás jelentős lökést adott a múzeum fejlődésének. Nagy lépés volt 2017 nyarán, a Múzeumok Éjszakáján az Apponyi-hintó néven ismert történelmi gyászhintó üvegépületének és információs hátterének felavatása, majd egy évvel később az új, a mai elvárásoknak minden szempontból megfelelő és esztétikai megoldásaiban azokat felül is múló állandó kiállítás megnyitása, amelyet rendszeresen időszaki kiállítások egészítenek ki.

A muzeális gyűjteményben mindössze 4 fős csapat dolgozik, akik azonban elkötelezetten és lendülettel a muzeális intézményekkel szembeni elvárásoknak megfelelően végzik munkájukat.

A Kegyeleti Múzeum – Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény a rendelkezésre álló erőforrások hatékony kihasználásáért és elegáns, látogatóbarát kiállításaiért a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíjában részesült. A díj 100 000.- Ft-os múzeumi célokra fordítható pénzjutalommal jár.

 

Koszta József Múzeum (Szentes), a bíráló bizottság elismerése

A Koszta József Múzeum az elmúlt évben jelentős változáson esett át, tevékenységében a gyűjteményi, a tudományos és a múzeumpedagógiai munka mellett új megközelítés jelent meg a közönséghez való viszonyban. A múzeum stratégiai alapon keresi a helyét a város kulturális terében és a régióban kínálkozó turisztikai lehetőségek között. Ennek leglátványosabb része az új kiállításpolitika, amely izgalmas, széles közönségrétegeket megszólító témákra támaszkodik, ahogy tette ezt az Omega együttes történetét bemutató tárlat, amelynek köszönhetően 2018-ban már megduplázódott a múzeum látogatószáma.

A Koszta József Múzeum a közönség megszólítására irányuló törekvéseiért és a múzeum ismertségének növelésében elért eredményeiért a bíráló bizottság elismerésében részesült.

 

Sziklakórház Atombunker Múzeum (Budapest), a bíráló bizottság elismerése

A Sziklakórház Atombunker Múzeum innovatív közönségkapcsolati tevékenységét a bíráló bizottság a tavalyi évben is oklevéllel ismerte el. A látogató- és turistabarát intézményi imázs megteremtése mellett ugyanakkor az intézmény egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tudományos kutatásra, a Sziklakórházra vonatkozó történeti források feltárására és publikálására is.

A bíráló bizottság a Sziklakórház Atombunker Múzeumot innovatív közönségkapcsolati tevékenységéért és a gyűjteményi és tudományos területen elért előrelépésért elismerésben részesítette.

 

Támogatók: NKA, Arcanum

 

Fotó: Mesés bábok – bábos mesék. Arany János művei és bábtechnikák c. kiállítás

 

látogató, múzeumpedagógia, programajánló
2019-05-10 15:00
Az év kiállítása, kiállítás, programajánló
2019-04-29 10:30
emlékezet, múzeumtörténet, programajánló, téma
2019-05-06 14:00