„Művészetről könyvek között” – Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve

KÖTETBEMUTATÓ

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum
2020-01-27 08:00

A „Művészetről könyvek között” című beszélgetés ezúttal a Baktay Ervin indológus életművét bemutató sorozat legújabb darabjához kapcsolódik. Az Indiánok a Duna partján. Baktay Ervin indián könyve című kötet a Hopp Múzeum egykori munkatársa, Baktay Ervin által 1931-ben alapított indián törzs életét jeleníti meg. 

 

Baktay Ervin gyerekkorától fogva rajongott az indiánokért. Ez megmutatkozott már gyermekkori olvasmányaiban, játékaiban, élményeiben (Buffalo Bill budapesti előadása) és a kamaszkorában rögtönzött, nagyszabású színházi előadásaiban is, hogy azután felnőttkorában felelevenítse és valóságossá tegye gyerekkori ideáljait. 1924-ben művészbarátai társaságával megalapítja a képzeletbeli vadnyugati várost, Loaferstownt, 1931-ben, Zebegényben pedig a dunai indiánok Törzsét. Azontúl minden évben valamelyik kis dunai szigeten töltötték a nyarat. A halálosan komolyan vett játék vezetője természetesen Baktay volt: a Városban mint Bucktye Sheriff, a Törzsben mint Heverő Bölény Nagyfőnök.

 

Az „örök időkre” megalapított Városnak és Törzsnek állít emléket a történetüket feldolgozó tanulmánykötet. Ebben a korszak európai indiánmozgalmainak bemutatása mellett megjelenik Baktay, valamint az egykori Hollósy-iskolához tartozó művészbarátok személyes háttere is. Külön elemzést kap a Törzs tárgykultúrája és mindennapi élete, valamint Huzella Pál festőművésznek a Törzs tagjairól készített egyedülálló karikatúrái és festményei. Ugyancsak külön tanulmányok elemzik a korszak „valódi” indiánok által írt legfontosabb műveinek – az utóbbi időszakban felszínre került adatok nyomán – igencsak ellentmondásosan megközelíthető hátterét.

 

A hagyományokhoz híven az Írók Boltjában tartott kötetbemutatóval összekötött beszélgetésen megpróbáljuk körbejárni az európai körülmények között is elsők között megalapított indián törzs történetét.

 

Időpont: 2020. január 28. kedd 17.00
Helyszín: Írók Boltja, 1061 Budapest, Andrássy út 45.

 

A beszélgetés résztvevői: a kötet szerkesztői, Dr. Kelényi Béla tibetológus és Főzy Vilma néprajzkutató, valamint a Baktay által alapított Törzs tagja, Hegymegi Kiss Áron (Nyílhegy)

Moderátor: Dr. Gyarmati János főmuzeológus (Néprajzi Múzeum)


A kötet megjelenését a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány támogatása tette lehetővé.

kiállítás, látogató, programajánló
2019-03-23 08:00

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
#muzeumozzaszobadbol, felhívás, pályázat, virtuális
2020-04-02 16:00