EN facebook

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum filmklubja

PROGRAMAJÁNLÓ

2018-03-19 11:00

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum 2017. szeptemberében nyílt és 2018. áprilisáig látható Sanghay – Sanghai / Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között című kiállításhoz kapcsolódóan WU YONGGANG: AZ ISTENNŐ című 1934-es némafilmjét tekinthetik meg az érdeklődők a Nyitott Műhelyben március 23-án, péntek 18 órától. 

 

Meghívott előadó: filmesztéta, filmtörténész, sorozatszerkesztő: Muszatics Péter író, filmtörténész

 

„Sanghaj sok filmest megérintett. Volt, aki álmait és vízióit vetítette a titokzatos, világok határán fekvő kikötővárosba. Volt, aki krimi, volt, aki kemény háborús történet, volt, aki kémfilm, volt, aki erotikus szerelmi románc helyszínévé tette a sokszínű és kiismerhetetlen metropoliszt. Orson Wellestől Ang Lee-ig, Steven Spielbergtől Josef von Sternbergig filmek tucatjai készültek, melyekben az egyik főszereplő maga a város – amelynek utcái és épületei sokszor egy hollywoodi vagy európai stúdióban épültek fel. A filmsorozat az egyszerre képzeletbeli és valós Sanghaj filmes képének megrajzolását tűzte ki célul – természetesen a teljesség legcsekélyebb igénye nélkül." (Muszatics Péter, filmtörténész)

 

Az istennő (神女) - kínai némafilm, 1934

rendezte: Yonggang Wu, írta: Yonggang Wu, fényképezte: Hong Weilie, zene: KimHo Ip, Donald Sosin, szereplők: Lingyu Ruan - The 'Goddess', Zhizhi Zhang - The Boss, Keng Li - Son

A kínai némafilm aranykorának sztárját, Ruan Lingyut láthatjuk egyik utolsó szerepében. A saját és gyermeke életben maradásáért a prostitúciót is vállaló egyedülálló fiatal anya története a nőben rejlő istennőt az áldozathozatal képességében ismeri fel.

A film után szeretettel várjuk Önöket egy kötetlen beszélgetésre. 

Belépődíj: 900 Ft

 

A Nyitott Műhely eheti rendezvényeit ITT érhetik el. 

film, kiállítás, látogató, programajánló
2017-10-13 08:00