EN facebook

MuseuMap Információs Nap

BESZÁMOLÓ

2018-03-14 10:00

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja 2018. február 22-én MuseuMap Információs Napot tartott az ágazati aggregációs szolgáltatáshoz eddig csatlakozott partnerek számára. A rendezvényen az OMMIK munkatársai beszámoltak az eredményekről és a jövőbeni tervekről, a partneri együttműködés további lehetőségeiről.

Az aggregációs szolgáltatás lendületesen fejlődik, a tavalyi évben 20 intézmény csatlakozott a MuseuMaphez. A Monguz Kft. által üzemeltetett aggregációs adatbázis bármilyen rendszerből képes fogadni adatokat, ennek köszönhetően a HunTékán kívül már MúzeumDigitárból, saját fejlesztésű rendszerekből és OnlineDatából is történt konverzió. Megújult a MuseuMap portál is (www.museumap.hu), a dizájnfrissítés mellett kiemelt helyet kaptak a múzeumok gyűjteményeit és rendezvényeit népszerűsítő részek. Újdonság a külön menüpontban elérhető MyMuseumap oldal, amely saját galéria és prezentáció készítésének lehetőségét felkínálva ösztönzi a látogatókat a publikált tartalmak kreatív újrafelhasználására.

Az OMMIK munkatársai elmondták, hogy az aggregáció további működését, fejlesztési irányát a Közgyűjteményi Digitalizációs Stratégiával összhangban tervezik: a rekordokat plusz információkkal gazdagítják, az adatok megjelennek a szemantikus weben, a partnerek reprezentálása hangsúlyosabb lesz, tovább bővül a MyMuseumap oldal, és várhatóan elindul a tartalmak oktatási célú szolgáltatása is. Elsődleges cél, hogy elősegítsék a begyűjtött digitális örökségi tartalmak minél jobb társadalmi hasznosulását. A web 2.0-ás funkciók integrálása miatt sürgetővé vált a többszintű jogkezelés bevezetése: a tartalomgazdák a jövőben több licenc közül választhatnak a rekordjaik újrafelhasználását illetően. A nagy számban megjelent partnerek részéről fokozott érdeklődés kísérte az aggregáció keretében kifejlesztett OnlineData rendszer bemutatóját. A webről elérhető szolgáltatás kisebb gyűjtemények számára ideális megoldás, előnye, hogy nincs szükség külön szoftver telepítésére, az adatbevitel az online elérhető űrlapok segítségével történik. Az elmúlt évben az aggregátor ingyen licenceket biztosított az OnlineData rendszeren keresztül csatlakozni kívánó múzeumok számára, ez a lehetőség – korlátozott számban – az idén is elérhető.

Az MNM-OMMIK továbbra is várja a MuseuMap iránt érdeklődő múzeumok jelentkezését. A csatlakozásról bővebb információ a portálon is elérhető.

 

digitalizáció, konferencia, műhely
2017-11-28 08:50
digitalizáció, kiadvány, könyvbemutató, programajánló
2017-11-03 11:30
digitalizáció, helytörténet, tárgy, téma
2017-07-20 09:00