EN facebook

Mától! MUZEUM@DIGIT Konferencia

DIGITALIZÁCIÓ

2017-11-28 08:50

A Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (MNM OMMIK) a hagyomány és a megújulás jegyében rendezi meg az idei, immáron ötödik MUZEUM@DIGIT Konferenciáját. A hagyományosan színvonalas szakmai program, a meghívott számos külföldi előadó és a minőségi konferencia szolgáltatások mellett ebben az évben újdonságokkal és meglepetésekkel is szolgál: a megújulás jegyében a konferencia új arculatot kapott, környezetbarát konferenciacsomagok, innovatív fakultatív programok és a konferencia interaktív mobil applikációja várja a résztvevőket. Az intézmény célja, hogy tartalmas szakmai program és izgalmas élmények együtt jellemezzék az idei rendezvényt.

 

A korábbi évek gyakorlatát követve idén is hazai, európai és tengerentúli előadók színvonalas előadásai, valamint inspiráló múzeumi projektek bemutatói kaptak helyet. A MUZEUM@DIGIT fókuszában – eredeti koncepciójához híven – most is a digitális megújulás, az innováció, a trendek és tapasztalatok bemutatása áll, nagy hangsúlyt fektetve a nemrég elfogadott Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiára. Ezen túl a kiállításokban alkalmazott digitális megoldások, a médiaoktatás, a kulturális statisztika, az audiovizuális archívumok és a digitális adatvagyon témaköre is terítékre kerül.

 

Az MNM OMMIK mostantól minden évben bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani az ICOM nemzetközi bizottságai számára, arra fókuszálva, hogy az új technológiák, digitális eszközök, alkalmazások hogyan épülnek be a szakmai munkába. Elsőként az ICOM ICEE (ICOM Kiállítások Cseréjével Foglalkozó Nemzetközi Bizottsága) elnöke hívja fel a figyelmet a média és a technológia nyújtotta lehetőségekre a kiállítások kapcsán. Antonio Rodríguez több mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a múzeumok, a művészetmenedzsment, a nemzetközi vándorkiállítások, a stratégiai tervezés, a projektmenedzsment és a stratégiai partnerségek terén. Pályafutása során több múzeumban és kulturális intézményben látott el vezetői feladatokat az Egyesült Államokban és Latin Amerikában. Antonio Rodríguez az ICOM Kiállítások Cseréjével Foglalkozó Nemzetközi Bizottságának (ICOM ICEE) elnöke és az Amerikai Múzeumi Szövetség (American Alliance of Museums) latin hálózatának egykori elnöke. 

 

Hasonlóan különleges lesz Rutger Rozendal MuPop Museum című előadása, aki a Noterik cég ügyvezető igazgatója. A cégnél 2003 óta tevékenykedik, az első években ő foglalkozott a webcasting szolgáltatások koordinációjával és megvalósításával. 2009 óta a Noterik stratégiájáért felel, 2015-től kezdve pedig a cég fókuszát az online videókról a többképernyős alkalmazások felé fordították. 2016-ban részt vett a SPACE projektben, melyet a MuPop szolgáltatás követett, napjainkban pedig olyan lehetőségek után kutat, melyek a digitalizált örökséghez való hozzáférést múzeumszerű élménnyé alakítják. További előadók itt!

 

A tavalyi sikeren felbuzdulva november 30-ra az OMMIK két workshopot is szervez a digitális t

árlatvezetés és a digitális múzeumpedagógia témaköreiben.

 

Reméljük, hogy a konferencián szerzett inspiráló élmények új ötletekkel és motivációkkal vértezik fel a résztvevőket. Mindenkinek tartalmas és hasznos napokat kívánunk!

 

A konferencia programjáról az esemény honlapján tájékozódhat!

digitalizáció, helytörténet, tárgy, téma
2017-07-20 09:00