EN facebook

Munkácsy Most – Nagyszabású Munkácsy-kiállítás nyílt a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

Szarvasra érkezett Pákh Imre magángyűjteménye, a világ legnagyobb magánkézben lévő Munkácsy-kollekció, ami olyan alkotásokat is tartalmaz, melyeket eddig még a közönség nem láthatott. Az egyedülálló festményeken kívül egyedi grafikai lapok, albumok, rajzvázlatok is megtalálhatók a kiállítási anyagban. Az ifjúkori rajzoktól kezdve a kiforrott alkotásokon, portrékon, a barbizoni ihletésű tájképeken, szalonképeken át a kései művekig végigkísérhetjük a mester különleges művészetét. Olyan világhírű művek is láthatók a szarvasi múzeumban, mint az Ásító inas egészalakos változata, vagy a Krisztus Pilátus előtt vázlata.

 

Két teremben – két részletben

A több mint 70 alkotás két teremben tekinthető meg, az első szakaszban (06.03-07.17.) ötvenkét kép és egy szobor kerül bemutatásra. Július 18-ától 21-éig tárlatrendezés miatt zárva tartunk, a Munkácsy Alapítvány munkatársai huszonegy festményt lecserélnek, és az itt maradó harminckét kiállítási tárgy mellett július 22-étől szeptember 10-éig kiállításra kerül másik huszonkét kép.

 


A tárlat anyagában hat olyan alkotás is megtalálható, amit Szarvason láthat először a közönség, úgymint a Faust (vázlat) 1878 – 79, Férfiarckép 1865, Női arckép Guérinot építésznek ajánlva 1878 körül, Színvázlat a Lakodalmi hívogatókhoz 1867 – 68, Társaság a zongora körül (vázlat) 1882 körül, Tájkép ladikkal 1880 körül.

 

Munkácsy (miért) Most? Mit látunk MOST Munkácsy Mihályból? 2023-ban is be tudjuk fogadni a művészetét?

 

Munkácsy Mihály életművét szeretnénk a MOST emberének bemutatni, ezért kommunikációs- és marketingstratégiánkat, rendezvényeink, tárlatvezetéseink koncepcióját erre az alapra építettük fel. Rohanó világunkban sokszor nem vagyunk jelen, elmegyünk a részletek mellett. Szeretnénk, ha látogatóink egy kis időre megállnának, értő szemmel vizsgálnák meg ezeket a rendkívüli festményeket, mert ez a kiállítás, ebben a formában, Szarvason csak MOST tekinthető meg.

A Munkácsy Mihály Alapítvány ajánlásával választottunk egy középmeleg, világoszöld színárnyalatot a képek hátteréül, ami mindkét kiállítási terem falaira felfestésre került at árlatrendezés megkezdése előtt. A zöld különböző árnyalatai többször megjelennek a Munkácsy Most arculati elemein, grafikákon, ajándéktárgyakon, amiket Németh L. Dániel grafikus tervezett.

 

 

 

A Munkácsy Most kiállítás kísérőrendezvény-sorozatát “Mi Munkácsynk”-nak neveztük el.Szeretnénk megmutatni, mit jelent Szarvasnak Munkácsy Mihály és az ő páratlan művészete. Helyi műkedvelők tárlatvezetésein, izgalmas programokon keresztül próbáljuk átadni a városiaknak és a nyári szezonban idelátogatóknak az MM-élményt.

 

Szubjektív Hétvégék

A tárlat időtartama alatt minden hétvégén szubjektív tárlatvezetéseket tartunk helyi műkedvelők részvételével. Júniusban Rómer Ilona festőművész, művészpedagógus és Korbely István festőművész szemszögéből vizsgálhatjuk meg a lenyűgöző alkotásokat. A MÚZÉJ2023 program keretében egyedi tárlatvezetést tart Bősze Ádám zenetörténész.

 

Mi Munkácsynk Gasztro Napok

A helyi, gasztronómiában jártas szakemberekkel összefogva arra gondoltunk, hogy bemutatjuk a Munkácsy-élményt egy másik szemszögből is, hogy még közelebb kerüljünk a festőóriás szelleméhez. Ennek eredményeképpen született meg a Mi Munkácsynk Gasztro Napok, aminek keretében egy héten keresztül szószerint belekóstolhatunk a Munkácsy-életérzésbe.

Az eseményben részt vevő vendéglátóhelyek:

ÉdesM Cukrászda (Kossuth Lajos tér 3/1.)

Ildikó Cukrászda (Szabadság út 24.)
Liget Wellness és Konferencia Hotel (Erzsébet Liget)

Róka és Mackóbarátkozó (Vajda Péter u. 2.)

SzerETETem házipékség
Turul Kisvendéglő (Petőfi u.10/1.)

Újváros Bisztró (Arborétum u.2.)

MÚZÉJ2023

Idén is csatlakozott a múzeum az országos Múzeumok Éjszakája programhoz, izgalmas rendezvénnyel várjuk a helyieket és a Szarvasra érkezőket.

 

Programok a Tessedik Sámuel Múzeum előtti téren:

16:00

Micimackó fázik! – Koncertmese gyerekeknek

18:00

Alföld Quartet: Klasszikusok éjszakára - Haydn és Mozart (Haydnnak ajánlott) vonósnégyesei

19:30

Kiss Llászló (ex URH és Európa Kiadó) szólóestje

 

Munkácsy Most időszaki kiállítás:

22:00

Bősze Ádám szubjektív tárlatvezetése

 

Kézműves foglalkozások:
18:00-21:00

Munkácsy Most vászontáska díszítés, honfoglaláskori ékszerek készítése

 

 

A pénztár melletti Múzeumshopban különleges MM ajándéktárgyakat lehet megvásárolni. Az egyedi méretű és stílusú katalógusban Babák Mihály polgármester köszöntője mellett olvashatunk a Pákh Imre gyűjteményről és Munkácsy Mihály életéről Boros Judit művészettörténész tanulmányai által.

 

A kínálatban megtalálhatók képeslapok, hűtőmágnesek, 3D nyomtatóval készült mini Munkácsy szobrok és a Mester idézetével ellátott ácsceruzák. A keresletnek megfelelően tervezünk további MM tárgyak megalkotását.

 

 

Borítókép forrása: behir.hu

interjú, képzőművészet, kiállítás
2020-03-09 18:00
beruházás, gyűjtemény, látogató, muzeológia, múzeumtörténet, műhely
2020-11-05 07:00