Megnyitották a felújított szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot

MEGÚJULÁS

MTI
2020-11-05 07:00

Több mint 580 millió forintból újították fel a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeumot, amelynek hivatalos szakmai megnyitója 2020. október 30-án volt.

 

Roszik Zoltán igazgató az elmondta, hogy az épületet "plázaszerűen" alakították ki, minden teremben a múzeum saját anyagából származó leletet vagy tárgyat emeltek ki és köré szervezték a többi kiállítási anyagot.

 

 

A "pláza" vásári bemutatóterén például Tessedik Sámuel korát és munkásságát mutatják be, a "termékenységi galériában" neolitikum korabeli, azaz csaknem ötezer éves termékenységszobrokat állítanak ki. A boszorkányturizmus nevet viselő teremben boszorkánylegendákat, az 1700-as évek helyi gyógyászatát ábrázolják, továbbá ott kapott helyet egy VR-szemüveg, amivel "be lehet repülni Szarvast".

 

A könyvesbolt fantázianevű helyiségben rovásírásos emlékeket állítanak ki, a tárlat középpontjába egy az 1990-es évek elején talált, avar kori tűtartót állítanak, amelynek az oldalán rovásírásos emlékeket találtak. Az "ékszerboltban" főként szarmata ékszereket mutatnak be, a moziteremben pedig Szarvas történetét, egykori birtokosait ismertetik meg a közönséggel az Árpád-kortól egészen a török korig. A terem közepén az ott talált török kori ágyú áll majd - magyarázta az igazgató.


Egy-egy termet két-háromévenként a tervek szerint átalakítanak, megújítanak majd. Az emeleten Domán Imre helyi állatorvos néprajzi gyűjteményét mutatják be, a házasság, a születés és a halál témái köré rendezve a kiállítási tárgyakat. November közepétől Szabó László bábjainak is lesz állandó otthona az épületen belül.


A Tessedik Sámuel szarvasi evangélikus lelkész által 1791-ben építtetett épületet - amelyben az ország első mezőgazdasági iskolája működött - csaknem 250 négyzetméterrel bővítették is, az irodákban és a korábban raktárnak használt helyiségekben is kiállítások kapnak helyet.


A díszteremben és egy másik teremben időszaki tárlatok kapnak majd helyet, beszereztek továbbá egy új hangosítórendszert is, így koncerteket, előadásokat is lehet tartani az épületben - tájékoztatott Roszik Zoltán.

 

Hozzátette, hogy a több mint két évig tartó felújítás alatt kicserélték a nyílászárókat, a fűtési rendszert, a világítást és kialakítottak egy látogató-fogadó központot, valamint egy múzeumpedagógiai teret is.


Az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán 472 millió forintot, majd többlettámogatásként további 80 milliót nyertek el, amelyet a város saját forrásból 36 millióval egészített ki.

 

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, Babák Mihály polgármester és Roszik Zoltán múzeumigazgató (balról jobbra) átvágja a nemzeti színű szalagot a felújított Tessedik Sámuel Múzeum szakmai megnyitóján Szarvason 2020. október 30-án.

beruházás, látogató, örökségvédelem
2020-11-03 07:00
beruházás, látogató
2020-08-31 16:00
képzőművészet, kiadvány, kiállítás, látogató, műhely, művészettörténet
2020-10-24 17:00